dinsdag 21 mei 2013

Fotoclub Toreke schenkt Peer Stoet digitaal fotoarchief

De 46e groepstentoonstelling van fotoclub Toreke in het weekend van 11 en 12 mei was een succes. De retrospectieve naar aanleiding van 121 jaar stoet bleek een schot in de roos.

De expo werd op vrijdag 10 mei geopend door schepen van cultuur Patrick Heremans (GBL). “Net als alle andere jaren kijken we er ook dit jaar weer naar uit om de selectie van foto’s en beeldmateriaal van fotoclub Toreke te kunnen bewonderen”, zei hij. Heremans nam de vrijheid om zelf even een foto te nemen, zij het dan figuurlijk. “Als ik door de lens van mijn fototoestel kijk en ik zoem in dan zie ik een bloeiende vereniging die altijd zoekt naar kwaliteit. Amateurfotografie van de bovenste plank, een fotoclub die hoog aangeschreven staat, zowel binnen als buiten Herenthout. Als we van deze vereniging een foto nemen dan zien we ook een enorm engagement in het brede, Herenthoutse culturele leven.”
Onze schepen van cultuur verwees hiermee naar het digitale archief dat de vereniging eerder cadeau had gedaan aan Peer Stoet. “Als vereniging binnen onze gemeente stelt fotoclub Toreke zich heel dienstbaar en maatschappelijk geëngageerd op en dat maakt het altijd zo fijn om al die heel uiteenlopende foto’s hier te bewonderen. Als vereniging zijn zij cruciaal om het Herenthoutse culturele erfgoed in kaart te brengen en te bewaren voor de volgende generaties.”
Heremans drukte de hoop uit dat Toreke nog lang de rol wil blijven opnemen die het vandaag opneemt. “Een rol die verder reikt dan de grenzen van hun eigen clublokaal, een rol die in Herenthout als een rode draad door het hele cultureel-maatschappelijk gebeuren loopt.”
Voorzitter Don Dieltjens toonde zich achteraf een tevreden man. “We schonken Peer Stoet een digitaal fotoarchief”, zei hij met enige trots in Gazet Van Antwerpen. “Het archief gaat terug tot 1950 en bevat meer dan 10.000 foto’s.” De avondvullende projectie op zaterdag over het Herenthoutse carnaval was dan ook een succes. Op zondag kon je letterlijk over de koppen lopen. En onze man — ook al was het een vrouw deze keer — was formeel: het niveau lag beduidend hoger dan vorig jaar.

Geen opmerkingen: