woensdag 15 mei 2013

‘Nieuwe’ ladderwagen voor de brandweer

Onze brandweer heeft sinds gisteren een ‘nieuwe’ ladderwagen. Het was de Nijlense burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) himself die de sleutels van de wagen overhandigde aan zijn Herenthoutse collega Roger Gabriëls (GBL).

“Wij zijn wel niet de Slimste Gemeente, maar Nijlen ook niet!” Met die woorden verwelkomde burgemeester Gabriëls dinsdagavond zijn ambtgenoot af Nijlen op het erf van het Prinsenhof. Hiermee was de toon gezet en kon ook de rest van de plechtigheid in een ontspannen sfeer verlopen.
Zo vertelde Gabriëls over het bezoekje eind vorig jaar van Sinterklaas, die hem om een nieuwe ladderwagen vroeg. Omdat onze burgervader via via had gehoord dat die van Nijlen te koop stond, was alles snel geregeld. Burgemeester Verbeeck had eerder slechte herinneringen aan de Sint. Twee jaar geleden haalde hij immers de wereldpers omdat hij de goedheiligman voor de deur had laten staan. “Op het moment dat Sinterklaas bij het gemeentehuis aanklopte, zat ik aan de Vlaamse kust. Ik was rats vergeten dat ik hem welkom zou heten,” aldus Verbeeck. Het verhaal werd uiteindelijk opgepikt door De Telegraaf in Nederland.

FEESTJE
Na enkele wederzijdse beloftes — “Ik heb de schepen van financiën thuisgelaten, maar het geld is al gestort.” en “Het voertuig is in perfect staat. Als we zelf gene nieuwe hadden gekocht, deden we hem niet weg!” — werden de sleutels officieel overhandigd. Het applaus van de aanwezige brandweermannen overstemde hierbij nauwelijks het driftig geklik van de fotocamera’s. Het viel ons trouwens op met hoeveel die van Nijlen zijn. Navraag leerde ons dat het vrijwillig brandweerkorps van Nijlen uit 40 enthousiaste brandweerlieden bestaat en deel uitmaakt van brandweerzone Rivierenland.
Na de plechtigheid ging het van buiten naar binnen, waar de twee korpsen een feestje bouwden. De harmonie van de Nijlense brandweer zorgde voor de muzikale ondersteuning. Op het programma stonden o.a. een volks liedje over een koekeloere haan in een kot vol kiekes, een spotliedje over de hond van Hitler op de tonen van ‘Lily Marlène’, ‘Karnaval in Herenthout’ — “Huirtuit bovenal!” — en ‘Auld Lang Syne’, maar dan in het Nederlands (‘Ik zeg je geen vaarwel, mijn vriend’). Afgesloten werd er met de vestzakversie van het Herenthoutse korpslied.
De oude ladderwagen van onze brandweer, ondertussen al 35 jaar oud, kan nu naar het museum. Het is nog even wachten want de nieuwe wagen wordt pas op 15 juni in dienst genomen, samen met een materiaalwagen en een commandowagen. Ook dit zal gepaard gaan met de nodige feestelijkheden!

SUBSIDIES
Het bedrag dat Herenthout veil had voor de tweedehands ladderwagen kwam overeen met de prijs die Nijlen er een paar jaar geleden zelf voor betaalde, maar intussen werden er wel verbeteringswerken aan uitgevoerd. Ondanks de billijke prijs van 130.000 euro zorgde een en ander twee gemeenteraden geleden tóch voor enige beroering. Raadslid Stijn Raeymaekers (Eenheid) kon immers niet naast de subsidies kijken die ze in Nijlen hebben gekregen voor de aankoop van een nieuwe ladderwagen. “Die bedragen maar liefst 75 procent. Ze hebben voor minder geld een nieuwe wagen kunnen aanschaffen”, rekende hij voor.
Het is trouwens niet de eerste keer dat Nijlen beroep doet op subsidies van de federale overheid. In 2009 werd al een moderne en goed uitgeruste halfzware pompwagen gekocht. De subsidies die toen werden ontvangen, dekten toen exact de helft van het totale kostenplaatje van ruim 276.600 euro.
Herenthout bevindt zich jammer genoeg niet in dezelfde comfortabele situatie. “Er zijn drie verschillende korpsen”, legde burgemeester Gabriëls uit. “Onze brandweer is een C-korps, het laagste. Hoe hoger de graad, hoe meer kans om subsidie te krijgen.”

IDENTIKIT
De ‘nieuwe’ ladderwagen is een Iveco Magirius, bouwjaar 1998, die door de gemeente Nijlen zelf in juni 2010 tweedehands werd overgenomen van een korps in het Brusselse. Het voertuig werd destijds bij Van Hool volledig nagekeken en is perfect in orde. Het koetswerk werd herspoten en voorzien van een nieuwe striping. Ook de printplaat voor de automatische loodrechtstelling werd vernieuwd door de firma Fire Technics NV (kostprijs: 4.589,53 euro). In eigen beheer werden Traffic Control, TL- en LED-werkverlichting, verlichting in de opbergkasten en een carkit voor een Astrid THR880i draagbare radio aangebracht.Geen opmerkingen: