zondag 11 augustus 2013

Victory voor Daan @ Lokerse Feesten

Op de Grote Kaai in Lokeren waren gisteren alle ogen gericht op Daan (*****). Zou zijn groep het langer dan zes songs bij hem uithouden? Een en ander bleek een (media)storm in een glas water: Daan kwam, zag en overwon. Net zoals Bruce het hem een kleine maand geleden voordeed op TW Classic, degradeerde de voormalige Dead Man Ray-zanger iedereen die voor hem aantrad tot voorprogramma.

SX (**) bevestigde onze vooringenomenheid een flauw afkooksel van Beach House te zijn en Balthazar (**½) speelde leuke popdeuntjes zonder échte uitschieters, al mocht de onderhuidse spanning in ‘Sinking Ship’ er best wezen. Ach, misschien pluk ik hun cd ‘Rats’ binnenkort wel van de prijzentafel op een of andere popquiz. Laten we het bij een verdienstelijke poging houden.
Dan liever de nostalgische trip waarop The B-52’s (***) ons trakteerden. Oké, Fred Schneider, Kate Pierson en Cindy Wilson zijn meer stripfiguur dan new wave-punk, maar hun jukebox gaf de burger moed en kreeg ons zelfs aan het heupwiegen. Wel jammer dat ‘Dirty Back Road’ en ‘Channel Z’ niet op de setlist stonden ...
Maar zoals eerder al geschreven: alle ogen waren gericht op Daan. Helemaal alleen kwam hij het podium opgelopen, voor een akoestische versie van ‘Parfaits Mensonges’. Kippenvel vanaf het eerste moment! Niet gespeend van enige zelfspot tuurde hij na afloop als een indiaan over het podium, op zoek naar zijn groep. Heerlijk!
Voor de rest maakte hij weinig woorden vuil aan het incident van vorige week op Linkerwoofer. Net voor de bisronde nam hij even de tijd om zijn fans te bedanken. “Na een behoorlijke kutweek te hebben doorgemaakt — oké, het was mijn eigen fout, mea culpa — is het superhartverwarmend om zo’n publiek te zien opdagen. Om het met de woorden van mijn collega te zeggen: The best is yet to come!” Waarna hij een geweldige versie van ‘The Player’ neerzette.
Dat Daan het had bijgelegd met zijn groep — als dat al nodig was — zag je aan de opstelling, met z’n zessen lekker knus bij elkaar. En een voor een kregen de leden van hun broodheer het respect dat ze verdienden. Drumster Isolde Lasoen, gitarist Geoffrey Burton, toetsenist Jeroen Swinnen, bassist Jean-Francois Assy en trompettist Jo Hermans raasden dan ook in een rotvaart door de set. De songs uit de nieuwe cd ‘Le Franc Belge’ stonden hierbij centraal en werden aangevuld met hits als ‘Exes’, ‘Chemical’ en het meer dan toepasselijke ‘Victory’. Het afsluitende ‘Housewife’, waarbij een euforische Daan hoog boven de wild om zich heen meppende Isolde klom alsof hij de schade wou opmeten, sloeg in als een splinterbom en keerde iedereen op het plein — om het met de woorden van De Schedelgeboorten te zeggen — ondersteboven, binnenstebuiten, achterstevoren.
Eerder op de avond werd Balthazar nog aangekondigd als beste Belgische act van het moment. Dat was echter buiten Daan gerekend. Wel, van hem wil ik ‘Le Franc Belge’ op vinyl kopen! Moet het nog gezegd? Dit was een meesterlijk concert!

Setlist The B-52’s >>> 1. Planet Claire // 2. Mesopotamia // 3. Private Idaho // 4. Lava // 5. Dance This Mess Around // 6. Girl From Ipanema Goes to Greenland // 7. Roam // 8. Legal Tender // 9. Love in the Year 3000 // 10. Is That You, Mo-Dean? // 11. 6060-842 // 12. Whammy Kiss // 13. Love Shack // 14. Party Out of Bounds // 15. Rock Lobster

Setlist Daan >>> 1. Parfaits Mensonges // 2. Everglades // 3. Mes Etats-Unis // 4. Irrelevant // 5. Exes // 6. Chemical // 7. Mélodies Paroles // 8. Icon // 9. Lust or Love // 10. La Crise // 11. La Vraie Décadence // 12. The Kid // 13. Jamais Neutral // 14. Victory // 15. Swedish Designer Drugs /// 16. The Player // 17. Protocol // 18. Housewife

Gehoord & gezien >>> SX, Balthazar, The B-52’s én Daan, op de Lokerse Feesten, op zaterdag 10 augustus 2013
Foto’s: StuBru

Geen opmerkingen: