dinsdag 17 september 2013

Vermeende neonazi’s treden op in Den Bluez

Wat in Café Den Bolle in Morkhoven niet mocht, kon in Den Bluez dan weer wel. Vrijdagavond trad de omstreden groep Légitime Violence op in het café van Nick Drijbooms.

De stamgasten van café Den Bluez in de Vonckstraat trokken vrijdagavond naar verluidt grote ogen toen rond 20 uur tientallen kaalgeschoren getatoeëerde mannen en vrouwen het café binnen marcheerden om er een concert van de Canadese band Légitime Violence bij te wonen. Oorspronkelijk hadden ze moeten optreden in Den Bolle in Morkhoven, maar na klachten van het Anti-Fascistisch Front (AFF) sloot het café de deuren.
“Gewoon een paar leuke groepen. Maar die Canadezen spelen hier niet”, vertrouwde cafébaas Nick Drijbooms reporter Marc Helsen van Gazet Van Antwerpen toe. De Frans-Canadese zanger van Légitime Violence wond er echter geen doekjes om: “Ik ben klaar om erin te vliegen!” Over zijn vermeende banden met neonazi’s was hij formeel. “Ik hoorde het, ik stond hier in de krant. Een schande dat ik daar mee vereenzelvigd word. Ik haat het!”
Enkele minuten later klonk loeihare oi-muziek door de boxen. Oi kreeg al snel een extreem-rechts label opgeplakt, met een hoog Heil Hilter!-gehalte. Maar in Den Bluez zag de GVA-reporter geen enkele SS-rune, geen swastika’s, geen opgeheven rechterarmen. “Alleen bezwete kaalkoppen die voetballersgewijs tegen elkaar opsprongen op de dansvloer. De skinheads bestelden heel beleefd bier en trakteerden me zelfs op een pint! Ze kwamen trouwens van ver: Canada, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Brussel, Brugge, Hasselt, ...”
Uiteindelijk viel er één gewonde bij het optreden. Een al te enthousiaste muziekfan brak zijn voet tijdens het pogoën. Politiewoordvoerder Dirk Van Peer bevestigt vandaag in Het Nieuwsblad dat aller rustig is verlopen. “We hebben in de loop van vrijdagavond vernomen dat de locatie was verplaatst. We zijn discreet ter plaatse geweest, maar tussenkomsten bleken niet nodig. De optredens zijn zonder incidenten verlopen.” De cafébaas van Den Bluez kan wellicht niets ten laste worden gelegd, maar de politie plant toch een gesprek met de man ...

Geen opmerkingen: