woensdag 30 oktober 2013

Paul de Leeuw @ Arenbergschouwburg

Paul de Leeuw (***) mag dan wel zijn C4 gekregen hebben bij VTM, hij is er de man (sic) niet naar om in een hoekje te zitten grienen. Gisteren nam hij — samen met zijn Vlaamse partner in crime Miguel Wiels — revanche in de Antwerpse Arenbergshouwburg. Paid in Full om het met de hit van Eric B. & Rakim te zeggen.

“Miguel en ik moesten een andere manier bedenken om veel geld te verdienen”, grapte Manneke Paul aan het begin van de show. Zoals iedereen ondertussen wel weet, zetten enkele conservatieve VTM-bonzen Paul aan de deur omdat hij zijn gasten joints had laten roken, naakt voor de camera stond en in primetime moedermelk had gedronken. Niet zo erg, ware het niet dat de melk nog in de originele verpakking zat.
De twee vrolijke vrienden besloten dan maar om samen de hort op te gaan met een heuse roadshow. Met een achtkoppige band is de rug grasduinde het olijke duo in bekende Vlaamse en Hollandse hits. Vooral de Vlaamse klassiekers kregen van de Leeuw een make-over, met als exponenten een aangebrande versie van Nonkel Bobs ‘Vrolijke Vrienden’ en een hilarisch ‘Goeieavond Avond’, vrij naar Nicole & Hugo. Kreeg ‘Verloren Hart, Verloren Droom’ door de instrumentatie Eurovisiesongfestival-allures, dan neigde ‘Jennifer Jennings’ eerder naar jazz. Het meest beklijvende nummer van de hele avond was echter de Brel-medley ‘Dat Soort Volk’/‘Jaqueline’, net voor de pauze, waarin de acteur in de Leeuw de bovenhand nam ...
Na de koffie — een Duvel in ons geval — mocht de Leeuw pas echt uit zijn kooi. Hij werd hierbij geholpen door een uitgelaten publiek dat Springsteen-gewijs ‘spontane’ voorstellen doen. Gek eigenlijk dat niemand om het nummer ‘Als een Leeuw in een Kooi’ vroeg ...
Een en ander resulteerde in enkele memorabele momenten. Zo draaide de Leeuw Koen Crucke spontaan een tong, toen die hem tijdens ‘Ik Hou van U’ van Noordkaap een kus vroeg, om hem vervolgens te vragen wie nu de lekkerste tong had: Samson of hijzelf? Passeerden ook nog de revue: het clublied van AA Gent en Patrick Orlans, sinds 2010 commercieel manager bij voetbalclub Club Brugge, die ‘Et Maintenant’ kwam zingen.
Grappig ook was het Pluto-moment. Er zat namelijk een dame in het publiek wiens vriend - je kan het zo gek niet bedenken - Pluto heette!? En zij vroeg voor hem het liedje ‘België’ van Het Goede Doel aan, meer bepaald voor het zinnetje “Is er leven op Pluto”!
De Leeuw is geen grootse zanger, wel een meester-entertainer, die zowel slaat als zalft. Zo kregen collega-entertainers Eddy Wally, Lee Towers en Ben Cramer een flinke veeg uit de pan. Maar even later droeg hij de ‘Vier Maten Glimlach’ van Toon Hermans op aan zijn man Stefan, ‘De Steen’ aan enkele rouwende briefschrijvers. Beklijvende momenten ...
Het onvermijdelijke - toch in het geval van de Leeuw - ‘Vlieg Met Me Mee (Naar de Regenboog)’ mocht het tweede deel afsluiten. Manneke Paul had er echter nog zin in en kwam terug met ‘Zo Puur Kan Liefde Zijn’, een cover van Dylans ‘To Make You Feel My Love’. Een mindervalide oma, op wiens kap de Leeuw vrijwel heel de voorstelling had gezeten, werd uiteindelijk beloond met een kookboek voor haar kleinkinderen.
Je mag een gegeven Leeuw — met dank aan S.L. — niet in de muil kijken. Toch trokken wij gisteren met niet al te hoge verwachtingen richting Antwerpen. Onze twijfels bleken achteraf totaal onterecht ...

Setlist >>> 1. Vrolijke Vrienden // 2. Goeieavond Avond // 3. Samen Zijn // 4. Dit Is de Allereerste Keer // 5. Verloren Hart, Verloren Droom // 6. Ik Heb Je Lief // 7. Medley: Droomland/Lichtjes van de Schelde // 8. Medley: Eenzaam Zonder Jou/Vlaanderen Mijn Land/Het Kan Niet Zijn // 9. Vleugels Van Mijn Vlucht // 10. Laat Me Nu Toch Niet Alleen // 11. Medley: Dat Soort Volk/Jaqueline // 12. Wat een Mooie Dag /// 13. Ik Hou van U // 14. De Fabeltjeskrant // 15. De Buffalo-mars (clublied van AA Gent) // 16. Margrietje // 17. Jennifer Jennings // 18. Voorbij // 19. België (Is Er Leven op Pluto?) // 20. Gelukkig Zijn // 21. Et Maintenant? // 22. Vier Maten Glimlach (De Appels op de Tafelsprei) // 23. De Steen // 24. Jij Bent de Zon // 25. Vlieg Met Me Mee (Naar de Regenboog) /// 26. Zo Puur Kan Liefde Zijn // 27. Wacht Nog Wat (Geef Wel een Teken) // 28. Vlaamse Liefde van mijn Leven (Thema van Manneke Paul)

Gehoord & gezien >>> Paul de Leeuw & Miguel Wiels, in de Arenbergschouwburg, op dinsdag 29 oktober 2013

Geen opmerkingen: