dinsdag 29 oktober 2013

Storm rukt dak weg bij bouwmaterialen Van Herck

De voorspelde herfststorm Christian heeft in ons land gisterochtend eerder voor beperkte problemen gezorgd. Bomen en stellingen gingen tegen de vlakte en het verkeer liep her en der vertraging op. De grootste schade werd genoteerd in Merksem, waar vijftien bewoners geëvacueerd moesten worden nadat een stelling instortte aan een flatgebouw. Dichter bij huis rukte de stormwind bij bouwmaterialen Van Herck in de Verbistlaan het dak van een magazijn weg.

Het was rond 5.30 uur dat de wind het dak van een magazijn waar voornamelijk isolatie lag opgeslagen, wegblies. Hierbij kwam ruim 120 vierkante meter dakbedekking terecht op het voorste deel van het gebouw.
Volgens brandweercommandant Luc Heylen zorgde een en ander voor een moeilijke situatie. “Omdat er nog erg veel wind stond, was het niet zonder gevaar om de losgeslagen panelen te verwijderen. Maar gewoon laten liggen was ook niet te doen”, zegt Heylen in Het Nieuwsblad. “We hebben er dan voor gekozen om de gevaarlijk overhangende delen toch te verwijderen. Op andere stukken hebben we gewicht geplaatst zodat die geen verder gevaar meer opleverden. Onze mensen hebben heel veel hulp gekregen van de mensen van Van Herck die het materiaal om gewicht op het dak te plaatsen meteen ter beschikking hadden.”
Om verdere schade te voorkomen, heeft zaakvoerder Rudy Van Herck de ruimte meteen laten leegmaken. Ondertussen is men ook al begonnen met de herstelling. “De materialen die daarvoor nodig zijn, hebben we in huis. We zijn als het ware de leggers die daarvoor nodig zijn nu al aan het zagen.”
Belangrijk om weten is dat de toonzaal en de winkel gespaard zijn gebleven en dat de zaak openblijft. “Het is alleen nog wat afwachten in hoeverre het dak waarop het weggewaaide dak is terechtgekomen hierdoor beschadigingen heeft opgelopen. Ik sta er toch van de kijken”, aldus Van Herck. “Het dak lag stevig vast. Je ziet dat aan de spijkers die er uitsteken. Toch wordt het losgerukt terwijl het eerder al wel eens fel heeft gewaaid. Onvoorstelbaar.”

Geen opmerkingen: