dinsdag 14 januari 2014

Armaanke en de wolf

Afgelopen zaterdagochtend overleed cultfiguur Armand Delen op 78-jarige leeftijd. Op dinsdag 15 november 1994 werd ‘Armaanke van den Duim’ op slag wereldberoemd in Vlaanderen. Die bewuste avond zat zowat gans Huirtuit aan de buis gekluisterd. Sterreporter Paul Jambers had immers een ‘documentaire’ ingeblikt met Armand in de hoofdrol. Wij gingen even grasduinen in ons archief en vonden onderstaand verslag terug.

Nadat een Versace-boy een nieuw ensemble van 55.000 frank gekocht heeft, rinkelt de bel bij den Armand. Het wordt al snel duidelijk waarom hij in het programma zit: “Excentrieke kleren zijn mijn hobby, ik voel me niet goed als ik gewone dingen draag”, vertelt onze ex-dorpsgenoot. Hij duikt van het ene pak in het andere kostuum en tovert de gekste combinaties uit zijn kleerkasten. “Ge moet altijd uitzoeken wat bij wat past”, zegt den Armand doodserieus, terwijl hij voortdurend paradeert in outfits die naar onze smaak staan als een tang op een varken. Maar ja, wij kennen dan ook niks van kleren, laat staan van excentrieke kleren.
Eén ding moeten we echter toegeven: den Armand steelt de show met zijn sjakoske in de vorm van een dubbelgevouwen weekblad, zijn lichtblauwe serpentschoenen, zijn badstoffen klakske en zijne jas van Russisch paard. Alsof al die collector’s items nog niet volstaan, pakt hij ook nog uit met enkele verrassingen. Zo lanceert hij bijvoorbeeld de term ‘veranderingsontwerp’. Den Armand zit zelf nog wat te kleuteren aan de kleren die hij koopt. Op ne zwarte frak zet hij joekels van witte knopen, aan een lederen vest die te lang is, maakt hij franjes ... Verder hebben al zijn schoenen ne naam: Suzuki, Appartement of Mon Rêve. Dat laatste paar kocht hij in 1959 in de Rue Neuve te Brussel voor 599 frank. Andere spullen kocht hij in Praag, Amsterdam en ... Westmalle, of all places.
En toen kwam hij plots met zijne wolf aandragen, “occasie gekocht voor 5000 frank.” Zo’ne pels draagt hij voor de schoonheid, niet voor de warmte, want “dan moet ge hem binnenstebuiten dragen.” Even later heeft Armaanke het sowieso te warm (het programma is opgenomen in hartje zomer) en trekt hij zijne wolf uit. Blijkt dat hij daaronder enkel een ‘beuzzehouderke‘ — of hoe noemt ge zoiets? — draagt. Meteen goed voor het moment suprême van de hele reportage. En terwijl de generiek al over het scherm loopt, wandelt de heer Delen parmantig door de straten van Herentals. Hij loopt een vent voorbij die hem nakijkt alsof hij zonet het spook van Sneeuwwitje heeft gezien. Den Armand trekt er zich geen sikkepit van aan: hij kijkt immers jamais achterom.



MEDIAFIGUUR
Door zijn optreden in ‘Jambers’ wordt den Armand van den enen dag op den andere een mediafiguur. Hij staat met een reuzenfoto in Het Laatste Nieuws, prijkt op het eerste blad van ‘t Reklaam en wordt twee dagen na de uitzending al geïnterviewd door het beruchte RL-duo Verschueren/Van Olmen. Armaanke blijkt toch niet helemaal tevreden. Jambers had immers beloofd om — bij wijze van commerciële wederdienst — de vitrine van zijn sex- en fopartikelenshop in de reportage te stoppen. Dat was niet gebeurd. Het stukje over den Armand zou ook 16 minuten duren, en over die lengte had hij ook al zijn twijfels. Wij hebben het dan maar even voor hem getimed, en inderdaad, het waren slechts 11 minuten en 25 seconden. En dan was er ook nog iets waar Jambers voor niks tussen zat: Armaanke was namelijk verschoten van zijn eigen stem. Hij was blijkbaar den enige die niet wist hoe stil en traag hij wel klapt.
Nog eens meer dan één week later werd hij dan weer opgebeld door het fameuze BRTN-duo Verschueren/Somers tijdens ‘Ochtendkuren’. Er was alweer een primeur, want den Armand wist te vertellen dat hij omwille van de reportage uit het zangkoor was gezet. Kijk, aan dat soort van bekrompen reacties kunnen wij ons dus ergeren, hè! Wij vonden het optreden van den Armand bijzonder moedig en die 11 minuten en 25 seconden waren prachtige televisie! (Bron: De Nieuwe Schakel, december 1994, 1ste jaargang - nummer 4)

De afscheidsplechtigheid voor Armand Delen gaat door nu vrijdag 17 januari om 11 uur in de Begijnhofkerk van Herentals. Vanaf 10.30 uur is er nog gelegenheid om ‘Armaanke’ een laatste groet te brengen. Het stoffelijk overschot wordt nadien begraven op het kerkhof van Herenthout.

Geen opmerkingen: