vrijdag 10 januari 2014

Oud-onderpastoor Louis Bogaerts overleden

Op 7 januari overleed te Turnhout E.H. Louis Bogaerts. Louis was jarenlang onderpastoor in Herenthout.

E.H. Louis Bogaerts werd geboren te Kasterlee op 9 maart 1937 en tot priester gewijd op 8 juli 1962. Van 2 januari 2008 tot 31 mei 2013 was hij pastoraal rusthuiswerker in het WZC De Wending te Turnhout.
Dat onze oude onderpastoor indruk maakte in Huirtuit, mag blijken uit het aantal keren dat hij in de jaren 60 en 70 Den Dagklapper haalde in het soldatenblad van Milac. Wij zochten drie verhaaltjes over hem op ...

In het vakantienummer van 1964 lezen we het volgende: “Naar het schijnt heeft men op de pastorij tieners in dienst genomen. Uit welingelicht bron vernemen we dat de radio er niet meer stilstaat en dat E.H. Bogaerts alle schlagers van buiten kent. Misschien kunnen we eens een geldinzameling houden voor een juke-box op de pastorij?!?!”

In de zomer van 1969 gaan de kajotters op reis naar Spanje: 5 dagen onderweg en 6 dagen in Salou, aan de Costa Dorado. Het is er enig: dag en nacht rondlopen in badkostuum, overdag olie smeren met liters, ’s avonds kruiken sangria soldaat maken en hete ‘dancing nights’ in de San Francisco Bar of den Don Quichotte. En onze onderpastoor leeft vinnig mee: hij loopt heelder dagen in badkostuum zonder kruiske (!) en speelt tolk tussen de ‘lieve meiskes’ aan het strand en de ‘lieve jongens’ van Herenthout. Dagklapper schrijft in oktober 1969 dat het toch een sterke man moet zijn, want “ondanks de bikinikes is hij terug in de parochie. E.H. Bogaerts zorgde zo goed mogelijk voor zijn kleine kudde, ook al liep hij heel den dag in zijn blote body, en deed hij de mis in short zomaar aan tafel.”

Bij zijn transfer in 1971 wou de Witte van ’t Pjeireke nog eens één keer de fiets van E.H. Bogaerts kuisen. De Witte zegt tussen pot en pint: “Ik zal zijne velo nog eens ne keer kuisen.” Staf Dens zegt daarop: “Wel, da’s goed. Ik zal hem brengen.” De Staf zet de fiets bij de Witte in de poort. Maar de Witte vergeet z’n overeenkomst en laat het ijzeren ros tegen de gevel staan. Julia wordt dat na een tijd beu en gaat naar de garde een verloren fiets aangeven. De garde schrijft de plaat op en onderzoekt in Grobbendonk van wie de velo is. Resultaat: het is natuurlijk die van den Bogaerts en naar verluidt is hij maar vertrokken met een vuile velo.

De uitvaartliturgie gaat door in de kerk van het Goddelijk Kind Jezus te Turnhout, op zaterdag 18 januari om 10 uur.

Geen opmerkingen: