donderdag 12 juni 2014

400 euro boete voor doodschieten big tijdens doopritueel

Drie voormalige leden van de Antwerpse studentenclub Reuzegom aan de KU Leuven hebben 400 euro boete betaald voor het mishandelen en doodschieten van de big ‘Spekkie’ tijdens een doopritueel in 2009.

Toen het filmpje van de lijdensweg van Spekkie vorig jaar door de dierenrechtenorganisatie Gaia ontdekt en verspreid werd, brak een storm van protest los. Op de beelden was te zien hoe leden van Reuzegom de big in een kooi naar een boerderij droegen. Daar werd het dier losgelaten, kreeg het ontsmettingsmiddel te drinken en werd het met een geweer doodgeschoten. Het dier kreeg vervolgens een brandende sigaret toegestoken, werd aan een ijzeren staaf geregen, geroosterd en uiteindelijk opgepeuzeld.
Gaia diende een klacht in en kreeg gelijk. Drie van de aanwezige studenten kregen elk een boete van 400 euro wegens onaangepaste huisvesting en illegale slachting van een dier. Die boete hebben ze intussen betaald.
Gaia vindt de boete een goed signaal voor de studenten, maar had hen wel graag voor de rechter gezien. Het parket heeft de studentenvereniging ook gevraagd een charter op te stellen.
Reuzegom werd in 1946 opgericht, mede door wijlen Hugo Schiltz, de Volksunie-voorman. De oorspronkelijke clubnaam was OXACO-Leuven (Oud-leerlingen Xaveriuscollege): het doel van de club was het herenigen van oud-leerlingen van het Xaveriuscollege in Borgerhout. Die naam werd veranderd in 1957 naar Reuzegom: een verwijzing naar de Reuskens van Borgerhout, traditionele houten poppen die in de achttiende eeuw een kermisattractie waren in Borgerhout, en naar het gelijknamige deuntje dat om het kwartier wordt gespeeld door de beiaard van de Leuvense universiteitsbibliotheek. (Bron De Standaard)

Geen opmerkingen: