zondag 21 september 2014

Afschakelplan per straat

Als België deze winter met een stroomtekort kampt, dan gaat in hele delen van het land het licht uit. Welke gemeenten zonder stroom worden gezet was al eerder bekend, maar nu is ook het afschakelplan voor de verschillende straten in gemeenten bekend.

Eandis heeft het afschakelplan verfijnd tot de straten die in de buurt van de af te schakelen cabines liggen. De kans is groot dat die, als hun zone aan de beurt komt, dan zonder stroom komen te zitten. Helemaal vast staat dat echter niet: niet elke straat krijgt op elk moment stroom van dezelfde cabine. Dat is bijvoorbeeld het geval bij straten die zich wat verder van een cabine bevinden. Als de cabine waar die straten meestal stroom van trekken dan toch wordt afgeschakeld, kan het dat in de huizen toch nog elektriciteit binnengetrokken kan worden van andere cabines.
Bovendien kan een straat meer dan één keer voorkomen, zelfs in twee of drie zones. Dit komt omdat de betreffende straat door meerdere cabines wordt gevoed. Deze cabines worden op hun beurt door verschillende transformatorenstations gevoed die eveneens in een verschillende zone kunnen liggen. De lijsten maken doorgaans ook een verschil in laag- en middenspanning. Laagspanning geldt voor huishoudelijke klanten zoals gezinnen en kleinere winkels die op 230 volt zitten. Onder middenspanning vallen de KMO’s, grotere bedrijven en scholen. Zij zijn ook voorzien van ook aparte kabels.

Achter volgende bladwijzers vindt u de lijsten op straatniveau van netleverancier Eandis, per provincie - laagspanning en middenspanning gecombineerd. U kan makkelijk door de lijst bladeren of het PDF-bestand downloaden. Uw straat opzoeken kan in het PDF-bestand met de zoekfunctie Ctrl+F. Wordt er geen zoekresultaat weergegeven, dan is uw straat niet betrokken in het afschakelplan.

Sommige delen in Vlaanderen worden niet gevoed door Eandis, wel door netbeheerder Infrax, die eveneens een afschakelplan heeft vrijgegeven. Weet u niet onder welke netbeheerder u valt, dan kunt u dit opzoeken op de website van de VREG.

Geen opmerkingen: