donderdag 16 oktober 2014

Dag van de jeugdbeweging

Morgen is het Dag van de Jeugdbeweging, een feestdag voor meer dan 250.000 kinderen en jongeren uit acht verschillende jeugdbewegingen. ’s Morgens trakteert de Herenthoutse jeugdraad iedereen die het uniform van zijn of haar jeugdbeweging draagt traditiegetrouw op een heerlijk ontbijt.

’s Avonds gaat het feest door. De Dag van de jeugdbeweging gaat gewoon over in de Nacht van de jeugdbeweging. Vanaf 20 uur zorgt de jeugdraad voor een dik feestje in Jeugdhuis ’t Verschil, met heel wat lokaal dj-talent en twee gratis consumpties als je iets van je jeugdbeweging draagt.

TERUG NAAR DE JEUGDBEWEGING
Erfgoedcel Kempens Karakter maakt morgen van de gelegenheid gebruik om in het naburige Nijlen het project ‘Terug naar de jeugdbeweging’ voor te stellen aan de pers. Sinds begin dit jaar heeft de erfgoedcel een project opgestart om samen met de jeugdverenigingen van Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Olen, Nijlen, Putte en Vorselaar, het erfgoed van de jeugdbewegingen op te sporen. Meer dan 20 verenigingen uit de regio werken al mee. Zo digitaliseerde de erfgoedcel de afgelopen maanden meer dan 14.000 oude foto’s. Maar de zoektocht naar materiaal gaat verder. Ook interviews, verhalen en voorwerpen uit het verleden van de verenigingen uit de regio worden verzameld.
Om een en ander in goede banen te leiden, organiseert de erfgoedcel twee collectiedagen in Lier en Herentals. Iedereen die nog foto’s, voorwerpen of documenten heeft uit zijn/haar tijd bij de jeugdbeweging, kan langskomen. Het materiaal wordt gedigitaliseerd, het verhaal wordt genoteerd en mensen krijgen het origineel terug, samen met een gratis digitale kopie. Daarnaast kunnen mensen met hun erfgoed langs gaan in een gemeentelijk inzamelpunt.
In 2015 voorziet de erfgoedcel een slotevenement: een driedaags evenement op een landelijke locatie. Uniek hieraan is dat alle soorten jeugdverenigingen bij elkaar gebracht worden. De driedaagse krijgt het karakter van een tentenkamp, waar er een tentoonstelling zal doorgaan, maar ook workshops en spellen zullen georganiseerd worden.

Geen opmerkingen: