donderdag 16 oktober 2014

Kapellekensboom is ZEN-monument

Dat de Kapellekensboom een uitzonderlijke boom is, werd reeds bevestigd door zijn erkenning als beschermd monument. Recent kreeg de linde ook de titel ‘ZEN-monument’. Deze erkenning – het letterwoord ZEN staat voor “Zonder Economisch Nut” – gebeurde door het Agentschap Onroerend Erfgoed Antwerpen.

Kapellekensboom kreeg de erkenning omdat hij geen economisch nut heeft, goed zichtbaar is vanaf de openbare weg en permanent toegankelijk is voor het publiek. De waardering kwam er naar aanleiding van het project Buiten-gewone plekjes, waarbij de Antwerpse regionale landschappen en Landschapspark Zuidrand met een groene bezem doorheen 50 verrommelde plekjes in onze provincie gingen. De Kapellekensboom werd aangeduid als één van de buitengewone plekjes en kreeg deze zomer een opknapbeurt. Tegelijkertijd werd de linde grondig geïnspecteerd. Om het beheer van deze uitzonderlijke boom ook in de toekomst te garanderen, besliste het college om een beheersplan op te maken.
De erkenning als ZEN-monument is niet alleen goed nieuws voor onze gemeente, maar ook voor de linde. Door de erkenning krijgt het bestuur subsidies voor het onderhoud van deze uitzonderlijke linde, indien het onderhoud in een beheersplan wordt opgenomen. De uitwerking van dit beheersplan laat dan ook niet lang op zich wachten. Nog dit najaar zitten het Agentschap Onroerend Erfgoed, Regionaal Landschap en de gemeente rond de tafel om het beheersplan op punt te stellen en zo de toekomst van onze uitzonderlijke boom te garanderen.

Geen opmerkingen: