dinsdag 4 november 2014

Ondertussen op de Boekenbeurs

Afgelopen vrijdag ging in Antwerp Expo de 78ste Boekenbeurs van start. De organisatoren verwachten dit jaar 150.000 bezoekers. Die kunnen een keuze maken uit 60.000 titels. Vaste klant op het boekenfestijn is Herenthoutenaar Charel Cambré, samen met scenarist Marc Legendre verantwoordelijk voor de best verkochte Vlaamse stripreeks van het moment: ‘Amoras’.

Charel mocht tijdens het openingsweekend al meteen aan de bak. Tijdens een Strip Ping Pong onder leiding van Alex Agnew, nam hij het op tegen de tekenaars van FC De Kampioenen en Samson & Gert. De tekeningen worden op 8 november geveild door Veilighuis Bernaerts. Na de fotoshoot wachtte Charel nog een andere opdracht: een vloertekening in de stand van Stripgids Turnhout, dat mee verantwoordelijk is voor Strip Tease, het centrale thema van het boekenfeest.

LAMBIK
Cambré heeft met ‘Lambik’ zopas deel vier uit in de populaire reeks Amoras. Van de eerste drie albums gingen er ondertussen 300.000 exemplaren over de toonbank. Verwacht wordt dat ook het vierde deel de kaap van 100.000 snel zal halen. “Het is natuurlijk een verhaal dat je wil blijven volgen. Want elk verhaal eindigt met een cliffhanger van formaat. Je ziet dat het publiek het niet beu wordt en dat is alleen maar plezant”, wist Charel op RTV.
Ondanks het succes houdt de reeks er na nog twee delen definitief mee op. “Het verhaal is geschreven op zes albums. En we gaan nu niet, ook niet na het succes, zeggen van: Kom, we maken er acht of tien van. Nee nee, het is zes albums en daar blijft het bij.” Maar als een grote Hollywoodstudio geïnteresseerd is om ‘Amoras’ te vertalen naar het witte doek, mogen ze van Charel altijd passeren.

FORCE OF GOLD
Standaard Uitgeverij, de broodheer van Cambré, is dezer dagen dan weer druk bezig met een nieuwe teasercampagne rond een nieuwe superheld. Op verschillende stripfora wordt er druk gespeculeerd over de held achter Force Of Gold. De naam die het vaakst valt, is die van ... Jerom. Stripliefhebbers herinneren zich ongetwijfeld de eigen reeks die hij in de jaren tachtig kreeg als De Gouden Stuntman.
Standaard Uitgeverij wil voorlopig niets kwijt over de identiteit van zijn nieuwe superheld. Maar lichtte Charel zelf, vorig jaar in de Stripgids, al niet een tipje van de sluier? Hij had het in een interview over de ontstaansgeschiedenis van de ondertussen bekende spin-off van Suske en Wiske.
Even recapituleren ... Een jaar of vijf geleden kwam Ronald Grossery, voormalige hoofdredacteur van het Suske en Wiske-weekblad en schrijver van de Rode Ridder-spin-off ‘The Red Knight’, met het idee om iets te doen rond Jerom. Hij wilde in een cyclus van drie albums de voorgeschiedenis van de kleine krachtpatser, die voor het eerst opduikt in een kooi in ‘De Dolle Musketiers’, uit de doeken doen. “We wilden vertellen hoe hij daar terecht was gekomen”, zegt Charel. “Ik heb daar een hoop tekeningen voor gemaakt, die we aan de kinderen van Willy Vandersteen zijn gaan voorstellen. Ze reageerden erg enthousiast en wij dachten eerlijk gezegd dat alles in kannen en kruiken was.”
De schrik om in het vaarwater te komen van de hoofdreeks bleek echter te groot en na een jaar bang afwachten kwam het bericht dat het niet kon. Misschien kan het nu wel?

Geen opmerkingen: