vrijdag 12 december 2014

Soldatenkost

De herdenking van de Groote Oorlog leeft op alle vlakken. Omdat we haast zijn vergeten wat er in onze contreien tijdens de oorlog werd gegeten, bereidde Femma Herenthout een ‘lekker’ oorlogsdiner. Want ondanks zware ontberingen, probeerden burgers en soldaten er honderd jaar geleden het beste van te bakken.

Omdat de Eerste Wereldoorlog hem boeit, ging de Vierselse kok Kurt Van Tendeloo op zoek naar oude recepten en zette de kost van honderd jaar geleden weer op het menu. “Eigenlijk zijn er nog vrij veel kookboeken uit de periode 1900-1920 terug te vinden”, wist hij in november in Gazet Van Antwerpen. “Omdat de Duitsers zich vooral in de Westhoek hebben vastgezet, is er in de Kempen geen echte hongersnood geweest, al werd er wel gerantsoeneerd. Vooral tussen 1914 en 1916 heerste er door mislukte aardappeloogsten schaarste.”
Ondanks het feit dat de Duitse bezetter onze oogsten opeiste, bleven aardappelen hier op de buiten nagenoeg de hele oorlog beschikbaar. “Eten was karig tijdens die donkere jaren, maar aardappelen waren er best genoeg. Dus verwerkten de burgers destijds overal petatten in, zelfs in desserts. Vanaf 1916 liet de overheid toe om Amerikaanse voedingswaren zoals corned beef in tinnen blikken in te voeren.”
Van Tendeloo, in zijn vrije tijd ook ondervoorzitter van de Zandhovense cultuurraad, kreeg in de keuken van GOC Ter Voncke assistentie van de dames van Femma. Op het menu stonden aardappelwafels en een heerlijke aardappeltaart. Rosa Ooms van Femma in Gazet Van Antwerpen: “De sfeer in de keuken zat goed, samen koken is dan ook plezant. Al dachten we ook terug aan het leed dat onze grootouders hebben gekend.”
Femma probeert zowel ontspannende als educatieve activiteiten aan te bieden, en doorgaans een combinatie van de twee. “Dames die een keer een activiteit willen proberen, zijn altijd welkom”, besluit Rosa.


Chef Kurt Van Tendeloo (Foto: joren de Weerdt)

Geen opmerkingen: