donderdag 15 januari 2015

Herenthoutse gemeenteraad (even) beroemd!

De recente marathonzitting van de Herenthoutse gemeenteraad haalde ook vandaag weer de krant. Niet dat Gabriëls en co meteen de voorpagina sieren, maar toch. Even weg van die vermaledijde regionale bladzijden, naar een verdienstelijke - haast volledige - pagina 17 in Het Nieuwsblad. Volgende stap? Iedereen beroemd!

Als we de journalist van dienst mogen geloven, was dinsdagochtend 6.30 uur een sleutelmoment. Voorzitster An Willems (GBL) besluit op dat moment de gemeenteraad te schorsen. Burgemeester Roger Gabriëls (GBL) gaat even over huis: doucheje pakken, boterhammetjes eten en hij is weer paraat voor de strijd.
De oppositie wordt evenwel voor het blok gezet. Stijn Raeymaekers (Eenheid): “We konden het ons niet veroorloven om de tafel te verlaten, want dan zou de meerderheid snel alle plannen goedkeuren.” Terwijl de oppositie bleef zitten, konden hun tegenstanders eten. “Ze bestelden zelfs koffiekoeken en worstenbroodjes en aten die voor onze neus op. Maar toen ik om eten vroeg, kwam er niets. Een beetje kinderachtig, niet?”
Volgens Maurice Helsen (CD&V) heeft de oppositie het zelf over zich uitgeroepen. “Ze verplichtte ons ook om te blijven zitten. Maar wij wisten dat we het zouden halen, want zij verbruikten veel meer energie. Ze moesten meer praten, elke keer weer vragen stellen en tegengewicht bieden. Wij konden onze inspanningen verdelen: dan antwoordde de ene schepen, dan de andere”, klinkt het triomfantelijk.
Het resultaat is ondertussen gekend. Na de tactische schorsing van 6.30 uur hielden drie oppositieleden het voor bekeken, om 11.30 uur volgden de laatste twee. De tien overgebleven leden van de meerderheid werkten vervolgens de gemeenteraad af.
“Toch zijn we hier niet trots op”, zegt burgemeester Gabriëls. “Normaal duurt zoiets een kwartier of een halfuur. Nu deden we er zestien uur over en het resultaat is hetzelfde.”
Onze burgervader ging naar eigen zeggen achteraf gewoon weer aan het werk. Ook het traditionele pintje met de brandweer op dinsdag liet hij niet schieten. “Uiteindelijk was ik 42 uur aan een stuk wakker”, zegt Gabriëls. “Want ik ben nog gaan biljarten ook, tot 1 uur ’s nachts. En eigenlijk heb ik daar nog zo slecht niet gespeeld.”

Geen opmerkingen: