maandag 23 maart 2015

Winkelbeleid remt toename leegstand af

Samen met Herentals en Grobbendonk stippelde het bestuur van Herenthout precies een jaar geleden een winkelbeleid uit. De drie buurgemeenten namen hiervoor een detailhandelscoach onder de arm. De resultaten tonen dat de nieuwe aanpak succesvol is, maar er is zeker nog werk aan de winkel.

Net als elders in Vlaanderen kampten de winkelgebieden in Herentals, Herenthout en Grobbendonk met een toenemende leegstand. De drie gingen samen met de provincie Antwerpen in zee om onder leiding van detailhandelscoach Ben Op de Beeck de problemen aan te pakken en hun kernwinkelgebied te versterken.
“Intussen zijn er in onze provincie twintig clusters van gemeentes die dit coachingtraject volgen, maar deze drie waren de pioniers. Zij moesten het in feite allemaal gaandeweg nog uitvinden”, zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) van de provincie Antwerpen.
De partners kunnen na één jaar werking al verscheidene resultaten voorleggen. De voornaamste is dat ze de leegstand onder hun handelspanden stabiel hebben gekregen. “Dat wil zeggen dat die niet meer stijgt, of zelfs gedaald is na een korte piek. In de rest van Vlaanderen bleef de leegstand in die periode wel nog toenemen.” De concrete cijfers: in Herentals stonden in 2013 65 panden leeg, vandaag zijn er dat 67. In Herenthout kende de leegstand begin 2014 een piek, maar zeven panden raakten terug ingevuld. Er staan er nog twaalf leeg. In Grobbendonk zakte dat aantal van veertien naar tien. (Bron: Mediahuis)

Geen opmerkingen: