vrijdag 3 april 2015

De PretCamionette komt naar je toe!

Het was woensdag geen weer om een hond door te jagen, laat staan een kind. Heel wat gemeenten schaften daarom de Buitenspeeldag af. De Herenthoutse Jeugdraad nam van de gelegenheid gebruik om met de PretCamionette naar buiten te komen.

“Onze PretCamionette belooft binnen te bollen in alle buurten”, vertelde Lore Meulemans aan de kranten van Mediahuis. Samen met enkele collega’s van de jeugdraad stak ze de voorbije weken de handen uit de mouwen en fleurde een oude werfkeet op.
De bonte barak werd gedoopt tijdens de Buitenspeeldag. “We lieten ons inspireren door een circuswoonwagen. Op deze manier krijgt deze afgedankte barak een tweede leven. Binnenin is de PretCamionette volgestouwd met kasten vol speelgoed. We zochten alle spullen zelf, want we wilden niet per se het klassieke speelgoed. De PretCamionette herontdekt vergeten en nostalgische spelletjes, zoals een sjoelbak of pindoppen.”
De volgende weken werkt de vrolijke wagen een tournee af langs vier wijken. En daarbij hopen de initiatiefnemers niet enkel de kinderen uit hun luie zetels te lokken. “Ook ouders zijn meer dan welkom”, zegt Joachim Van den Bulck. “Terwijl de kinderen spelen, hopen we dat hun ouders of grootouders een babbeltje slaan. Ze kunnen ondertussen gezellig in ons oudercafé een tas koffie of thee drinken.”
Om een en ander in goede banen te leiden, wordt de hulp ingeroepen van verschillende vrijwilligers, lees: leiders en leidsters van alle Herenthoutse jeugdbewegingen. De gemeente maakt de straten waar de PretCamionette passeert dan weer verkeersvrij.
Voor hun eerste tournee selecteerde de jeugdraad enkele straten, maar uiteraard zijn kinderen uit gans het dorp welkom. “Meer nog, iedereen die komt ravotten krijgt een stempel. Op de laatste woensdag van april houden we een groot slotfeest op de Markt. Kinderen die vier stempels hebben, mogen kiezen van het hoogste schap”, aldus een enthousiaste Justien Dieltjens.
Met het project hoopt de jeugdraad de sociale cohesie in de buurten weer aan te wakkeren. “Misschien brengt de PretCamionette inwoners weer dichter bij elkaar”, klinkt het.


De PretCamionette doet deze maand volgende plaatsen aan: Ganzerikstraat (8 april), Merodestraat (15 april), Luttelvelden (22 april) en Markt (29 april). Daarna verdwijnt de wagen in de garage, om in oktober weer uit te rijden! (Foto: Joren De Weerdt)

Geen opmerkingen: