woensdag 15 april 2015

Erf!

Volgende week zondag is het naar jaarlijkse traditie weer Erfgoeddag. Dit jaar is het thema Erf! Het gloednieuwe Kempens Diamantcentrum in Nijlen werkt die dag rond het thema ‘Diamant bewerken, een erfenis van vader op zoon?’ en biedt de hele dag leuke activiteiten aan speciaal voor kinderen.

In de Kempen is er een lange traditie van diamant bewerken. “De stiel werd vroeger geleerd van vader op zoon”, weet Heidi Bax. “Op Erfgoeddag leren de kinderen bij ons al spelenderwijs hoe kinderen vroeger kennis maakten met de diamantbewerking.” Een en ander gebeurt aan de hand van vertelsessies. Een kind van diamantbewerkers vertelt uit eigen ervaring hoe zij al mee hielp in de diamantbewerking. Leuke anekdote: haar wieg stond vroeger in de diamantzagerij!
Het Kempens Diamantcentrum is open sinds augustus 2014. Naast het centrum bevindt zich de oude slijperij Lieckens, de zowat laatste, vooroorlogse, volledig uitgeruste diamantslijperij uit de streek. Momenteel wordt de slijperij samen met de slijpmolens gerestaureerd. Na restauratie wordt het geheel voor het publiek opengesteld. Meer informatie over het Kempens Diamantcentrum en slijperij Lieckens vind je op www.briljantekempen.be en www.facebook.com/briljantekempen.

ERF!
Heidi Bax: “Creatievelingen kunnen zich naar hartenlust uitleven in onze knutselhoeken. We ontwerpen onze eigen diamanten met boetseerklei, puzzelen er op los en maken de mooiste tekeningen die we daarna op onze Facebook pagina plaatsen. We passen even onze garderobe aan zodat we in onze speciale fotostudio kunnen terug geflitst worden naar de tijd van toen! Er zijn ook workshops om 10u, 14u en 16u waarbij we ons eigen diploma ‘diamantbewerker’ kunnen halen nadat iemand ons alle kneepjes van het vak heeft verteld. De tekeningenactie loopt tot 31 mei 2015. Iedereen die een tekening inlevert ontvangt een ‘diamanten’ geschenkje. Meedoen is gratis!”Wat >>> Erfgoeddag
Waar & wanneer >>> Spoorweglei 42, 2560 Nijlen (gratis en vlakbij parkeren op het August Hermansplein). Op zondag 26 april, doorlopend van 10 tot 18 uur, vertelsessies om 10, 14 en 16 uur.

Geen opmerkingen: