zondag 19 april 2015

Erfgoeddag

Op 26 april is het Erfgoeddag. In de regio van Kempens Karakter zijn er negen gemeenten die deelnemen. Het thema wisselt jaarlijks en werd in 2015 Erf! Dit thema biedt heel wat mogelijkheden en dat vertaalt zich in het aanbod. Met de hulp van vele vrijwilligers, organisaties en gemeenten kunnen we een rijk gevuld programma aanbieden.

In Berlaar zet het Historisch Archief de collectie van Toine De Sutter, die in 2014 stierf, in de kijker. Hij had een unieke verzameling foto’s, documenten en knipsels over Berlaar.
De Werkgroep Archeologie Grobbendonk laat het publiek kennis maken met de geschiedenis van het archeologisch onderzoek in Grobbendonk. De tentoonstelling kan je ook makkelijk bezoeken met kinderen, want de organisatoren voorzien een doeboek waarmee ze actief aan de slag kunnen.
Schenkingen staan centraal in Heist-op-den-Berg, met een speciale focus op speelgoed. Daarnaast kan je ook Oozewiezewatte? bezoeken, een interactieve tentoonstelling voor jong en oud, rond kinderliedjes.
Herentals biedt twee lezingen aan. Luc De Munck vertelt over medische hulpverlening in de Eerste Wereldoorlog en een notaris doet alles uit de doeken over erfrecht. Daarnaast kan je genieten van volksspelen en een streekmarktje op een bruisend Begijnhof. Ook een boottocht op het Albertkanaal, mét verhalen, staat op het programma.
In Lier staan processies centraal. Processies staan immers voor het doorgeven van tradities. Tal van activiteiten gaan door in het Stedelijk Museum, maar ook de Begijnhofkerk, Sint-Gummaruskerk en Zimmerpaviljoen doen mee.
Wil je weten of je een schat in huis hebt? Bezoek de expertenbeurs in Lille. Wel op voorhand inschrijven.
Het diamantverleden is in vele Kempense dorpen erg belangrijk. In Nijlen opende in de zomer van 2014 het Kempens Diamantcentrum haar deuren. Op Erfgoeddag zijn er demonstraties en ontdekt het publiek hoe dit ambacht vaak van vader op zoon (of dochter) werd doorgegeven. Er zijn ook toffe workshops voor kinderen.
Putte nodigt haar inwoners uit om hun mooiste erfgoedstuk te tonen. Alle ingestuurde objecten, worden tentoongesteld op Erfgoeddag.
Vorselaar brengt een uitgebreid programma - van tentoonstelling tot demonstratie - waarbij het boerenerf centraal staat. Heel wat workshops focussen op oude werktuigen.
Alle activiteiten zijn gratis.

PARELS
Al gehoord van het Lingerie en Ondergoedmuseum (Putte)? Van het Stropersmuseum (Olen)? Of van een treinmuseum (Heist)? Nochtans allemaal te vinden in onze regio. De Erfgoedbank Kempens Karakter bundelde ze in een fraaie brochure.

Kempens Karakter ging op zoek naar de meest speciale musea van onze regio. Ze zagen het wat ruimer: van Grobbendonk over Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Lier, Nijlen, Olen en Putte; in totaal 20 musea.
“Deze schatten van de Kempen zijn niet alleen grote musea met prestigieuze kunstwerken. Vaak zijn het onbekende musea met bijzondere inhoud die het verdienen om in de verf gezet te worden”, weet de Herentalse schepen Ingrid Ryken. “Van verschillende heemmusea, een ondergoedmuseum en een treinmuseum tot heuse kunstgaleries en een diamantmuseum, de Kempen heeft het allemaal.”
De brochure waarin ze met en woordje uitleg staan, kan je gratis meenemen op de toeristische diensten van de deelnemende gemeenten, of bij Kempens Karakter, Fundatiehuis, Begijnenstraat 27, in Herentals.
Geen opmerkingen: