donderdag 23 april 2015

Fietsen langs de leukste volkscafés

Afgelopen dinsdag werd in het Prinsenhof langs de Bevelse Steenweg de spiksplinternieuwe Volkscaféroute voorgesteld aan de verzamelde pers. Met als leidraad het fietsknooppuntennetwerk van Toerisme Provincie Antwerpen werd een route uitgestippeld die langs tien volkscafés in de regio loopt.

Gezellig, authentiek, thuisgevoel ... Het zijn maar enkele woorden die mensen gebruiken om een echt volkscafé te beschrijven. Ook in de Kempen heb je vele voorbeelden van volkscafés die een vaste waarde in het straatbeeld zijn en die reeds vele jaren worden uitgebaat door dezelfde persoon of familie. “Het zijn stuk voor stuk plaatsen waar je met de glimlach wordt begroet en waar je terecht kan voor een praatje aan de toog over de dagdagelijkse dingen. Nog steeds vervullen deze cafés een taak als ontmoetingsplaats binnen een dorp of gemeente”, zegt Tom van Wassenbergh van de provincie.

ERFGOED
Volkscafés hebben als sociale ontmoetingsplaats nog steeds een grote waarde, noem het gerust een stukje cultureel erfgoed. Vroeger kwam heel het dorp hier samen om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Cafés waar je tientallen jaren terug gekatapulteerd wordt, met een authentieke inrichting en een uitbater die al sinds mensenheugenis achter de toog staat. Waar je een pintje kan bestellen aan democratische prijs en rustig kan keuvelen of kaarten.
Gemeenten maakten de laatste 100 jaar een gigantische evolutie door, toch is het opmerkelijk op hoeveel plekken je 100 jaar geleden op het zelfde adres een herberg of café trof. Helaas zijn deze cafés op veel plaatsen met uitsterven bedreigd, ofwel sluiten ze noodgedwongen de deuren ofwel worden ze overgenomen en komt er een nieuw hip en trendy adres in de plek.

TRADITIONEEL EN HEDENDAAGS
De nieuwe fietsroute van de provincie loopt langs Berlaar, Herenthout, Heist-op-den-Berg, Hulshout en Nijlen. “Nog steeds zijn volkscafés bruisende plekken in de maatschappij en worden ze te vaak gestigmatiseerd”, weet Tom van Wassenbergh. “Onze volkscaféroute nodigt uit om die drempelvrees te overwinnen en kennis te maken met zowel traditionele volkscafés als hedendaagse volkscafés. Een tafel, een stoel, een frisse pint, mensen ... op café gaan in zijn puurste vorm! Maak je borst nat voor heel wat leuke weetjes en spannende verhalen over het caféleven vroeger en vandaag. Ontdek ze zelf ter plaatse en maak een praatje met de sympathieke cafébazin die al 30 jaar lang dagelijks achter de tapkast staat om de klanten te voorzien van een frisse pint en een luisterend oor.”

PRINSENHOF
Het Prinsenhof is één van de cafés die is opgenomen in die nieuwe fietsroute van de provincie. Het is meteen ook het oudste in de reeks: de oprichtingsakte dateert immers al van 1790. De herberg was lange tijd eigendom van de prinsen de Merode. De legende wil dat keizer Karel er ooit overnachtte. “Maar de man was al bijna 200 jaar dood vooraleer de eerste steen werd gelegd. Het klopt dus echt niet”, weet uitbater Felix Leemans, die het café overnam in 1998. Aan het interieur heeft hij bewust niets veranderd. “De mensen komen hier omdat het café zo authentiek is, voor de houtkachels, het oude interieur, de oude vloer”, zegt hij.
Grootste troef van het Prinsenhof is het volkse karakter. Een van de vaste stamgasten is wielerlegende Herman Van Springel. “Er is hier altijd superweinig plaats eigenlijk”, zegt hij op RTV. “De ene keer moet je hier bij aanschuiven, de andere keer ergens anders. En zo leer je altijd maar meer mensen kennen. En dat maakt het allemaal heel gezellig.”
Een andere vaste klant is Victor Schelles. Hij speelde het ooit klaar om na zijn dagtaak in Mol, af te zakken naar het Prinsenhof om er een pint te komen drinken. “Speciaal omdat het zo’n bruin caféke is. Dat heeft iets. Maar ik kom hier eigenlijk al vanaf mijn jeugd. Ik was nog maar zo’n snotter en kwam hier al binnen!”

De Volkscaféroute heeft een totale afstand van 59 km (42 km). Het routeboekje kost 2 euro en is vanaf 25 april verkrijgbaar in alle deelnemende cafés én op de toeristische diensten van de gemeenten Herenthout, Nijlen, Berlaar, Heist-op-den-Berg en Hulshout. De brochure bevat een kaartje met de uitgestippelde route en de tien tussenstops waar je even halt kan houden om de sfeer op te snuiven en te genieten van een frisse pint. Bovendien krijg je in elk café een korting van 0,50 euro op een consumptie naar keuze. De deelnemende cafés zijn Café Prinsenhof (Herenthout), Café Doortje en Café ’t Gehucht (Berlaar), Café Rozenland (Bevel), Café ’t Groen Hofke (Wiekevorst), Café De Vaot (Hulshout), Café ’t Draverke (Westmeerbeek), Café Duivenlokaal (Houtvenne), Café Victoria (Booischot) en Café ’t Hoekske (Heist-Station).




Gazet Van Antwerpen smeerde de Volkscaféroute over maar liefst twee pagina’s uit!

Geen opmerkingen: