zaterdag 25 april 2015

Week van de Amateurkunsten 2015

In Park Spoor Noord in Antwerpen is vrijdag het feestelijke startschot gegeven voor de Week van de Amateurkunsten. Het event zet tot 3 mei in heel Vlaanderen niet-professionele kunstenaars in de kijker. Het thema van de 20e editie is ‘De kleine artiest’ en dat interpreteert de organisatie op verschillende manieren. Zo is er aandacht voor kinderen en kunst, voor de invloed van jongeren op oudere generaties en vice versa, en voor - letterlijk - kleine kunstwerken.

In onze gemeente mocht Atelier Matsijs de aftrap geven van de WAK met een zeer gesmaakte groepstentoonstelling van haar leden. Naar gewoonte kon men er aquarellen en zijdeschilderingen bewonderen. Burgemeester Roger Gabriëls (GBL) beloofde het atelier in zijn toespraak alvast een plaatsje in de pas aangekochte site Verheyen in de Molenstraat.
De Herenthoutse jeugdraad gaat tijdens de WAK, in het kader van het project Lokale Helden van Poppunt, op zoek naar jong muzikaal geweld. Sinds jaar en dag wordt onze gemeente geteisterd door jong geweld met muzikale skills. Zij hebben een grote aanslag gepland op de Sint-Gummaruskapel op donderdag 30 april en dat onder de noemer Torekes’Cool. Tussen 16 en 23 uur worden grootse wapens van stal gehaald, waaronder knallende bassen, straffe sopranen en stevige drums. Zoek je met jouw beginnende band nog een podium of een publiek? Of heb je een straffe stem maar nog geen band? Laat dan snel iets weten en wie weet maak jij straks de Herenthoutse podia onveilig.
Als afsluiter zet Herenthout op vrijdag 1 mei het feest van de amateurkunsten in het teken van de start van de Mariamaand en dat met Kapellekensbaan. Vergeet Ondineke, Tippetotje, de Kantieke Schoolmeester, Mossieu Colson ‘van tminnesterie’, Kramiek en Johan Janssens, want ‘onze’ Kapellekensbaan heeft niets van doen met het meesterwerk van Louis Paul Boon. Verwacht je echter aan een muzikale fietstocht langs de kapellen van Herenthout, waarbij wordt halt gehouden op vier verschillende locaties: grot op Oosterhoven, Kapellekensboom aan het sportcentrum, de kapel van het kasteel van Herlaer en de kapel van de Uilenberg. Op deze locaties is er afwisselend een optreden van het Sint-Lutgardiskoor en Koninklijke Fanfare Sint-Pieter. Twee van de kapellen worden ook versierd door onze beeldende kunstenaars (Jeugd Atelier Matsijs, KK Toreke – Beeldende Kunsten, OKRA Schilders, Atelier Matsijs en Suzy Wagemans). Deelname is gratis maar er dient vooraf (ten laatste op 27 april) ingeschreven te worden op het Loket Vrije Tijd (of via e-post of telefonisch 014-50 78 50). De tocht start om 13.30 uur (de startlocatie wordt meegedeeld bij inschrijving) en het einde is voorzien omstreeks 18 uur.
Aansluitend op de fietstocht kunnen de hongerigen onder de deelnemers een hapje eten in Museumcafé De Wimpe (Schransstraat 28). Inschrijven hiervoor kan enkel op het Loket Vrije Tijd (ten laatste op 27 april) tegen betaling van €9,5 per persoon. U kiest dan voor frikadellen met krieken, pensen met appelmoes, of spaghetti bolognaise. De plaatsen zijn beperkt, wees er dus snel bij ...


Burgemeester Gabriëls geflankeerd door de dames van Atelier Matsijs.


Ter gelegenheid van de muzikale fietstocht op 1 mei, de WAK en de start van de Mariamaand zullen twee van de mooiste Herenthoutse kapelletjes (Uilenberg en de grot aan de Heikant) worden versierd door Herenthoutse kunstenverenigingen. Onze Heikantse Bernadette is er alvast helemaal klaar voor dankzij de schilders van OKRA. Op de foto: voor en na.

Geen opmerkingen: