woensdag 19 augustus 2015

Open Monumentendag 2015

Op zondag 13 september gaat alweer de 27ste editie door van Open Monumentendag. De busuitstap - met opnieuw een kostprijs van een luttele 5 euro - die Cultuurraad Herenthout organiseert, brengt de cultuur- en wandelliefhebbers onder ons deze keer naar het heuvelachtige Pajottenland.

Cultuurbeleidscoördinator Stijn Schroven: “In de voormiddag bezoeken we de prachtige tuinen van het Kasteel van Gaasbeek. De tuinen worden uitzonderlijk opengesteld voor een unieke wandeling langs de ‘follies’: het Barokpaviljoen, de triomfboog, de kapel, de schuur en het achthoekige paviljoen tot de Franse tuin.”

DROOMBURCHT
Het Kasteel van Gaasbeek is een oorspronkelijk middeleeuwse waterburcht - thans nationaal museum - gelegen in Gaasbeek, een deelgemeente van Lennik. De middeleeuwse burcht kende heel wat uiteenlopende bewoners waaronder de graaf van Egmont. Maar het was vooral de excentrieke markiezin Arconati Visconti die haar stempel op het kasteel drukte. Zij bouwde het om zoals we het vandaag kennen en maakte er een anachronistische droomburcht van. Vier jaar geleden trotseerden 803 naakte figuranten op een zaterdagmorgen in juli kou en regen in de tuinen van het kasteel voor een installatie van de Amerikaanse beeldkunstenaar Spencer Tunick. Een groots kussengevecht vormde toen de apotheose.

HOP ANNO 2015
Na de middag voert de busreis naar de hop van Asse. “Heb je nog nooit gehoord van de hopheiligen, begrijp je niets van de oude spreuken die gegraveerd zijn in de paden langs de hopvelden? In de “Lazarus”-tentoonstellingsruimte worden al je vragen beantwoord. We proeven van het plaatselijke Stakenhuisbier en komen alles te weten over de hopcultuur.”
Na de middaglunch staat er een wandeling op het programma. “De wandeling start aan het standbeeld van Hopduvel op de Markt. Acteurs van de plaatselijke toneelverenigingen zorgen doorlopend voor animatie. Op de terugweg, niet ver van het hopveld, passeren we langs het lokaal van schuttersvereniging Concorde waar de schutters de hoofdvogel op de staande wip proberen af te schieten.”

Praktisch >>> Vertrek om 9 uur aan de kerk, aankomst 18 uur aan de kerk // Lunchpakket voorzien of bestelling plaatsen in het restaurant (croques, panini’s, pasta’s, salades ...), drank af te nemen in het restaurant // Aangepast schoeisel (wandeling over veldwegen) // Reserveren op Loket Vrije Tijd: vrije.tijd@herenthout.be of T 014-50 78 50


Het kasteel van Gaasbeek ...


... en de hopcultuur in Asse.

Geen opmerkingen: