maandag 7 september 2015

Bij de haren getrokken

In de media verschijnen er indianenverhalen die een hele hulpactie en de vluchtelingen in Calais in diskrediet brengen. Navraag leert: 1. dat alles serieus bij de haren is getrokken, 2. kranten elkaars nonsens bovendien klakkeloos overnemen zonder check en dubbelcheck, 3. dergelijke berichten enorme schade berokkenen aan wat een schitterende solidaire hulpactie is.

Gentenaar Ludo De Brabander deed navraag bij de mensen uit Lier die in een bericht op de website van de ‘kwaliteitskrant’ De Standaard (overgenomen uit HLN of GVA) worden opgevoerd tijdens een actie met (dixit DS) “chaotische taferelen in het vluchtelingenkamp” en die “moest worden afgebroken”. Dit is hun antwoord: “Inderdaad intrieste berichtgeving ... Er is ondertussen een rechtzetting gebeurd, die zou maandag (vandaag) in Het Laatste Nieuws verschijnen. We zijn met de journalist deze morgen terug naar het kamp gegaan ... Spijtig is dit...”
Ook de betrokken vader in het bericht reageert: “Even dit: alles is fel overdreven, er was even amok. Mijn gezin is NOOIT in gevaar geweest. Dank u pers om jullie NIET kenbaar te maken en een verhaal aan elkaar te breien. Dank u kranten om klakkeloos verhalen van elkaar over te nemen zonder de bron te raadplegen. Ik betreur dit!!”
De Brabander vindt dit geen onschuldig akkefietje en neemt de woorden schandalige riooljournalistiek in de mond. “Foute en tendentieuze berichtgeving van bepaalde ‘objectieve’ journalisten/ media die zich maar al te makkelijk laten verleiden door hun eigen wensen en denkbeelden of onder druk van economische ‘wetmatigheden’ de tijd niet vinden om hun dossiers grondig te bestuderen vooraleer ze er over berichten. De buitenlandredacties bijvoorbeeld zijn wegens te duur al jaren geleden afgebouwd. En dus is het een doodnormale zaak geworden dat ze elkaars stukken gewoon overnemen.”
Mea culpa ... Charel kan dus met een gerust hart naar Calais trekken!

Extra bladwijzers >>> De gewraakte stukken uit De Standaard en Het Laatste Nieuws ...

Geen opmerkingen: