zaterdag 5 september 2015

“Gewoon, omdat het kan!”

De beelden van de stroom vluchtelingen laten dezer dagen niemand onberoerd. Striptekenaar Charel Cambré blijft alvast niet bij de pakken zitten en trekt op 3 oktober met enkele camionettes richting Calais om een serieuze berg hulpgoederen af te geven aan de asielzoekers.

Wat zoekt hij: herenschoenen, herenjassen ,kaarsen, thee, tenten, slaapzakken dekens ... “Dat zijn zowat de zaken die ze het dringendst nodig hebben”, weet Steven Segerink van Dagbladhandel aKtueel. “De actie krijgt de naam ‘GEWOON, OMDAT HET KAN’. Mensen die de hulpgoederen liever aan Charel geven dan elders, kunnen deze binnenbrengen bij Dagbladhandel aKtueel en dit tot eind september. Probeer dit wel goed te verpakken in een kartonnen doos zodat het stockeren optimaal kan doorgaan.”

JUNGLE CAMP
Toch is voorzichtigheid geboden. De Facebook-actie ‘Wij gaan naar Calais en nemen mee ...’ eindigde volgens Het Laatste Nieuws in complete chaos. Het konvooi met veertig auto’s en enkele vrachtwagens werd door vluchtelingen geplunderd. Een man uit Lier, die met een bestelwagen meereed, moest zijn zoontje en vrouw met een koevoet verdedigen terwijl zijn wagen helemaal werd stukgeslagen.
Het konvooi werd aangevallen in het vluchtelingenkamp ‘Jungle Camp’. Initiatiefnemer Peter Terryn is aangedaan over hoe de actie is misgelopen. “Een en ander moet grondig geëvalueerd worden”, aldus Terryn. “Er zijn de komende weken nog konvooien gepland, maar die zullen anders moeten aangepakt worden.” De Charel is gewaarschuwd ...


Jungle Camp bevindt zich op 200 kilometer van Brussel, 60 km van Plopsaland. In dit menselijke oerwoud verblijven 3.500 migranten uit conflictlanden en de toestroom lijkt niet te stuiten. (Foto: Kristof Vadino voor mo.be)

Geen opmerkingen: