maandag 28 september 2015

Morrissey @ AB

“Ce soir ... Splendide ... La Belgique!” Met die woorden verwelkomde Morrissey (****) ons gisteren in een uitverkochte AB. Gelukkig beheerste hij zijn métier - met dank aan Brigitte Bardot en de rest van zijn fantastische begeleidingsband - beter dan de taal van Molière!

Morrissey begon dan ook ijzersterk met ‘Suedehead’, zijn (solo)debuutsingle uit 1988, en ‘Alma Matters’. Andere kleppers in de eerste helft van de set waren het in dreigende synthesizerklanken gedrenkte ‘Ganglord’, dat werd opgesmukt met beelden van onnodig politiegeweld en waarin onze held de Amerikaanse politiediensten “The American Taliban” noemde, en het melodramatische ‘Now My Heart Is Full’. In ‘I Will See You in Far-Off Places’ en ‘Istanbul’ flirtte Moz met wereldmuziek.
Op nummers van The Smiths was het wachten tot net voor het einde. Een spetterend ‘What She Said’ werd op de hielen gezeten door het obligatoire ‘Meat Is Murder’. En terwijl het podium baadde in een bloedrode gloed, liet Morrissey ons opnieuw gruwelbeelden zien waarop kippen, varkens, schapen, koeien en paardjes genadeloos werden afgeslacht. En zoals het een veganist in hart en nieren betaamt, moest ook de visvangst het ontgelden. “What is your excuse now?” blokletterde het videoscherm helemaal op het einde. Het zichtbaar gechoqueerde publiek stond erbij en keek ernaar - haast wezenloos - en liet de vijf muzikanten het nummer tot de laatste noot uitspelen, vooraleer er applaus kwam.
Met ‘Everyday Is Like Sunday’ volgde daarna het gedroomde bisnummer. Helemaal aan het einde knoopte Morrissey zijn blauwe hemd open en gooide hij het in het joelende publiek. Als wolven sprongen ze erop. Het is aandoenlijk: volwassen vijftigers die vechten om een stuk textiel van hun idool. Uiteindelijk kwam er iemand van de security aan te pas om de driftige Morrissey-apostelen tevreden te stellen ...

Setlist >>> 1. Suedehead // 2. Alma Matters // 3. Speedway // 4. Ganglord // 5. Staircase at the University // 6. World Peace Is None of Your Business // 7. Now My Heart Is Full // 8. I’m Throwing My Arms Around Paris // 9. Oboe Concerto // 10. Mama Lay Softly on the Riverbed // 11. I Will See You in Far-Off Places // 12. The Bullfighter Dies // 13. Kiss Me a Lot // 14. I’m Not a Man // 15. Will Never Mary // 16. Istanbul // 17. My Dearest Love // 18. What She Said // 19. Meat Is Murder /// 20. Everyday Is Like Sunday

Gehoord & gezien >>> Morrissey, in de AB in Brussel, op maandag 28 september 2015


Foto: Damon De Backer

Geen opmerkingen: