zondag 24 januari 2016

Over cultuurprijzen en jeugdduimen

GOC Ter Voncke was op zaterdag 16 januari het decor voor de uitreiking van de jaarlijkse cultuurprijzen. Even traditioneel die avond was de uitreiking van de Jeugdduim.

De gala-avond werd op gang getrapt door Muses In Motion, op muziek van Daughter. Opmerkelijk toch dat de dansschool van Sanne Dillen zelf geen nominatie in de wacht kon slepen. Immers: Muses In Motion pakte in april 2015 nog uit met de gesmaakte dansvoorstelling ‘Recognize, accept en embrace’. Bij gebrek aan een Herenthoutse podiumzaal moest er toen worden uitgeweken naar het Schaliken in Herentals.
Presentatoren Stefan Laenen en Magali Hoefkens gidsten de genodigden daarna door de avond. Eerst werd het geheugen opgefrist met een drietal filmpjes over de winnaars van de vorige editie. Het waren meteen ook de enige bewegende beelden van de avond. De nieuwe (jonge) wind die sinds kort door de Herenthoutse Cultuurraad waait, was al meteen voelbaar. Zo werden de vaak veel te lange filmpjes dit jaar vervangen door Google-man Koen Van Laer, die de genomineerden via fictieve en licht satirische Wikipedia-pagina’s aan het publiek voorstelde.
Vóór de prijzenregen werden schepenen van cultuur en jeugd, Patrick Heremans en Tine Witvrouwen, door de gastheer en -vrouw onderworpen aan een diepte-interview. Het tweetal pakte uit met de plannen die het bestuur heeft rond de site Verheyen. Herenthout heeft echt wel nood aan een podiumzaal. Heremans stond ook even stil bij het overlijden van de twee Herenthoutse cultuuriconen Jan Limbos en Juul Bouwen. Het aanwezige publiek eerde hen met een staande ovatie.

SAARTJE, LODE, LEVENSLOOP EN DE PRETCAMIONETTE
Saartje Gommers won de Cultuurprijs 2015 voor haar prentenboek ‘Een verrassing voor Pieke en Free’. Saartje schreef het verhaal en Lore Gebruers uit Herentals zorgde voor de mooie illustraties. Mogelijk is het boekje de voorbode van een ganse reeks kleuterboekjes, die niet alleen de weg zullen vinden naar de kleuterklas maar ook naar de huiskamer. Naar verluidt haalde Saartje het met één stem van Clamotte Rock, dat met pIE p.KLEIN, Guido Belcanto, Fischer-Z en De Staat alvast enkele kleppers heeft binnengehaald voor de jubileumeditie dit jaar. Afspraak op 5, 6 en 7 mei op het festivalterrein op Oosterhoven. Andere genomineerden voor de felbegeerde Cultuurprijs situeerden zich allemaal op de boekenplank, met name Cultuur Niet Duur, Francis Schellekens (‘Jij en ik, en de wereld’), Egied Steylaerts (‘Zomer zonnesiertuin’), Hilde Leysen (‘Pyjama Party!’) en Heemkring Sandelyn (‘Hetgeen ons bindt, hetgeen on scheidt’).
De Socioculturele Trofee van Verdienste werd voor de tweede keer uitgereikt. De Sint-Vincentiusvereniging kreeg met Levensloop Herenthout een meer dan waardige opvolger. En ook al komt er dit jaar geen tweede editie, betekent dit niet dat de organisatie haar Vechters en hun familieleden in de kou laat staan. Pascal Sermeus beloofde dan ook te zullen inzetten op kleinschalige projecten, zoals wellnessarrangementen en filmavonden.
Kunstenaar Lode Bosmans kreeg de Culturele Carrièreprijs voor een unieke en rijkgevulde kunstenaarsloopbaan. Naar aanleiding van zijn negentigste verjaardag werd het werk van Lode eind 2015 in de kijker gezet tijdens de overzichtstentoonstelling in de Sint-Gummaruskerk. Lode Bosmans bedankte op zijn beurt het gemeentebestuur voor de aandacht die aan zijn werk besteed was met een prachtig kunstwerk.
Die retrospectieve was voor Prins Jozef Raeymaekers trouwens de aanleiding om een vergeten kunstwerk van Lode te laten restaureren door de kunstenaar zelf. “Het gaat om een houtskooltekening van Stan Reypens, gemaakt naar aanleiding van de viering van onze bokskampioen voor zijn overwinning van het kampioenschap van België in 1949”, aldus Raeymaekers. “De tekening heeft lange tijd gehangen in het café van de ouders van Stan in de Molenstraat. Vervolgens is ze verhuisd naar Café de Kat in de Jodenstraat en tenslotte is ze in bescherming genomen door Heemkring Sandelyn.” Bedoeling is om het werk een plaats te geven in een van de gemeentelijke openbare gebouwen. “Want het kunstwerk is van iedereen!”, aldus Raeymaekers.
De Jeugdduim 2015 tenslotte ging naar De PretCamionette, een initiatief van de Herenthoutse Jeugdraad en Loket Kids & Co, met de steun van de provincie Antwerpen. De camionette haalde het van twee fuiven, Feest Partij en No Limit.


Alle winnaars mochten achteraf samen op de foto. (Foto: Martin Lieckens)

Geen opmerkingen: