donderdag 4 februari 2016

Aftellen naar 7 februari

De spanning begint te stijgen want op 7 februari trekt de jaarlijkse carnavalsstoet voor de eerste maal door de centrumstraten van Herenthout. Wie nu zondag geen zin heeft, krijgt één week later een allerlaatste kans.

Zin of geen zin, voor prins Johnny I en zijn nar Seppe is het dit weekend van moeten. Beide heren - in het echte leven heten zij Johnny Vannueten (33) en Seppe Van Hoof (43) en komen ze aan de kost als technicus en arbeider - hebben straks de sleutel van ons dorp in handen. Als lid van de carnavalsgroep Das Weiss Konaain zijn al heel lang met carnaval bezig. Voor Johnny was prins worden zelfs een droom die hij stiekem op zijn bucketlist had genoteerd. “De prins wordt met een beurtrol gezocht in de verschillende wijken van de gemeente. Je maakt dus maar eenmaal om de vier jaar kans. Ik ben hoe dan ook trots dat ik de taak van mijn voorganger mag overnemen.”

NIEUWE WAGENS
De afgelopen weken is de prins druk in de weer geweest om samen met zijn team een originele en verrassende prinsenwagen te bouwen. Over de wagen mag vooraf niet al te veel uitlekken. “Lang, hoog, groot en met pluimen”, is alles wat de prins vorige week wou verklappen in het weekblad Rondom. Over wat hij zal uitdelen is Johnny I iets loslippiger. “We zijn alles aan het verzamelen. Tijdens de twee stoetdagen zullen er naar schatting zo’n 100.000 stukjes snoep en 50.000 speelgoedjes en gadgets worden uitgestrooid.”
Ook de Gilde van Peer Stoet rijdt zondag voor het eerst in 38 jaar uit met een nieuwe praalwagen. Kunstenaar Rik Van de Wouwer bedacht het carnavaleske gevaarte op maat. “Peer Stoet stelt sinds 1950 elk jaar een prins carnaval aan”, verduidelijkt keizer Charel Van de Wouwer deze week in Gazet Van Antwerpen. “Daardoor telt ons stoetersdorp heel wat prinsen die zich verenigen in de Gilde. Een prins die 25 jaar actief blijft stoeten, krijgt de titel van keizer. Veel van onze prinsen en keizers stoeten nog mee met hun eigen carnavalsgroep. Een aantal gooit snoepgoed uit vanop een gigantische praalwagen.”
Rik Van de Wouwer tekende voor het ontwerp. “Het is de eerste keer dat ik een carnavalswagen bedenk”, geeft de kunstenaar toe. “Al heb ik affiniteit met de stoet. Mijn vader is keizer en ik ontwierp het grote bronzen standbeeld van Peer Stoet.”
De oude wagen van de Gilde mag dus eindelijk op stal. “Hij deed 38 jaar dienst. Vroeger was veiligheid geen punt”, weet keizer Charel. “De wagen was omzoomd met doeken. Een wonder dat destijds nooit ongelukken zijn gebeurd. Het nieuwe model is volledig gebouwd met het beste hout. Dat hebben we te danken aan het carnavalsbestuur van Peer Stoet. Ook de landbouwersfamilie Van Doninck zijn we dankbaar omdat we onze wagen bij hen mogen parkeren buiten het carnavals­seizoen.”

KINDERSTOET
De carnavalsweek wordt vrijdag alvast op gang getrokken door de scholen. “Elke school zal verkleed in stoet door de straten trekken. Het zou leuk zijn voor de kinderen als er veel volk langs de kant staat om met confetti en slingers te gooien. De kinderstoet is het startsein voor een heuse marathon. “Op zaterdag 6 februari wordt de wagen geladen, zondag 7 februari rijdt de stoet een eerste maal uit, op maandag 8 februari is er de Nacht van Herenthout, op dinsdag is het kindercarnaval en op woensdag bezoeken we de verzorgingstehuizen. Op donderdag en vrijdag nemen we recup in de aanloop naar de tweede editie van de stoet”, aldus nog prins Johnny I. (Bronnen: Rondom, GVA)


Prins Johnny I en nar Seppe zijn er klaar voor! (Foto: Joren De Weerdt


De prinsen op hun nieuwe wagen. (Foto: Kioni Papadopoulos)

Geen opmerkingen: