zondag 7 februari 2016

Herenthoutse sterren vieren carnaval

Vanmiddag trok de oudste carnavalsstoet van het land voor de 124e keer door onze straten. Onder de deskundige leiding van Prins Johnny I gaven maar liefst 1.061 stoeters, verdeeld over 52 groepen, het beste van zichzelf. De duizenden toeschouwers kregen dus waar voor hun geld.

De stoet zorgde dit jaar weer voor een waar volksfeest met veel, heel veel confetti. “We houden enorm veel van confetti”, bekende oud-Chiroleider Bram Van Dyck daarnet nog in het RTV-nieuws. Ook Prins Johnny I werd voor de camera gehaald. “Deze dag doet wel iets. We hebben er een hele tijd naartoe geleefd en het weer zit mee. Een ideale dag vandaag, echt fantastisch!”

TERREURDREIGING
Zoals steeds hield de stoet zich ver weg van de actualiteit en werden gevoelige onderwerpen zoals politiek en godsdienst vermeden. De meeste stoetgroepen brachten vooral smaakvol straattheater en dans. Alhoewel, één stoetgroep liet zich wel inspireren door de terreurdreiging. En de training op het herkennen van verdachte personen en situaties wierp haar vruchten af ... Het plaatselijke S.W.A.T.-team onderwierp het publiek aan grondige fouilleringen en maakte verschillende verdachte pakjes onschadelijk.

TRADITIES UIT PORTUGAL
Voor het eerst liep er ook een Portugese groep mee in de stoet. Onder de noemer ‘Tradities van ons land’ toonden de Huirtuitse Portugezen waar ze vandaan komen. “We hebben een wagen met daarop allerlei herkenbare producten van Portugal, zoals wijn, olijven en gepofte kastanjes’, aldus verantwoordelijke Carla Pinto Vieira, ook wel ‘de brandweer’ genoemd, “omdat ik altijd help en depanneer”. Carla en haar 40 dansers zetten trouwens hun beste beentjes voor en studeerden maar liefst zes verschillende dansen in, zodat de toeschouwers telkens iets anders voorgeschoteld kregen. “De dans ‘Chula Picada’ verwijst naar onze geboortestreek Minho. Het nummer ‘Rusga de Guimarães’ is een eerbetoon aan onze geboortestad.”

SUPER-SCHMINKER
Voor de aftrap van de stoet werd grimeur Julien Renard uitgebreid gevierd. De krasse tachtiger schminkt al 35 jaar de Huirtuitse stoeter. “Ik ben in 1973 in Herenthout komen wonen en een paar jaar later werd ik door toneelkring Crescendo gevraagd om mee te spelen in ‘En waar de sterre bleef stilstaan’. Ik hielp al gauw mee decors bouwen en voor ik het wist, was ik mee aan het grimeren”, vertelde Julien onlangs in de Stoetmicroob. Het was uiteindelijk wijlen Jos Van Laer die Julien in 1981 aanzocht om ook stoeters van een laagje schmink te voorzien. “Ik dacht dat het bij die ene keer ging blijven, maar ik heb me dus vergist.” Voor zijn jarenlange dienst ontving Julien een gouden Peer, een biermand en tientallen kussen van Kathleen Eykens en haar geschminkte stoetprinsessen.


Stoetgroep Chripat liet zich inspireren door de terreurdreiging. (Foto: Hans Otten)


Voor het eerst nam ook de grote Portugese gemeenschap deel aan de stoet. Dat deden ze in traditionele klederdracht en folkloristische dansen. (Foto: Hans Otten)

Geen opmerkingen: