zaterdag 6 februari 2016

Kinderstoet trekt carnavalsweek op gang

Gisteren trok de kindercarnavalstoet door ons dorp. Honderden mensen, vooral ouders en grootouders, stonden langs het parcours om het verklede grut gekke bekken te zien trekken.

Morgen barst het feest pas echt los. Om half twee zet Peer Stoet de poorten van carnaval vierend Huirtuit wagenwijd open. “We hopen op droog weer, want dat beslist of de mensen komen of niet”, beseft voorzitter Gunter Nevelsteen van Peer Stoet in Het Laatste Nieuws.
Over de terreurdreiging heeft Peer Stoet samengezeten met de politie. “Die heeft ons geadviseerd om geen maskers toe te laten op het verkleed bal, maar dat is een regel die wij al sinds 1996 toepassen. Een ridder bijvoorbeeld met een plastic zwaard, moet zijn zwaard achterlaten aan de inkom”, lacht Nevelsteen. “Wat wel nieuw is tijdens de stoet is dat we aan de inkom mensen controleren die arriveren met een grote rugzak. Voor de rest zullen we alles in het oog houden.”
Niet alleen Peer Stoet maar ook de politie houdt tijdens de dolle dagen een extra oogje in het zeil. Het dreigingsniveau in ons land geldt immers niet alleen voor grootsteden. Ons stoetersdorp ontsnapt evenmin aan een verscherpte alertheid. “Het klopt dat wij tijdens beide carnavalsoptochten het aantal agenten verdubbelen”, bevestigt Dirk Van Peer, woordvoerder voor Politiezone Neteland. “We spreken dan over vier ploegen en twee interventieploegen. In totaal gaat het om acht aanwezige agenten.”
In totaal doen 1.054 stoeters mee en rijden er 52 praalwagens en groepen mee. Op maandag 8 februari vindt het verkleed bal of de Nacht van Herenthout plaats in Gemeentelijk Ontmoetingscentrum Ter Voncke. Op dinsdag 9 februari feesten de kinderen tijdens hun eigen verkleed bal. “Woensdag ga ik samen met nar Seppe nog op bezoek in het woonzorgcentrum en nadien neem ik twee dagen platte rust om klaar te zijn voor het volgende feestweekend”, lacht prins Johnny I.
De Herenthoutse stoet trekt op zondagen 7 en 14 februari door het stoetersdorp. Op maandag 8 februari is er in het centrum De Nacht van Herenthout.

Geen opmerkingen: