zondag 7 februari 2016

Sint-Pieter-en-Pauwel voor een jaar dicht

Onze parochiekerk krijgt een nieuw dak, nieuwe verwarming en elektriciteit. Ook de glasramen krijgen een opknapbeurt. Maar daarvoor blijven de deuren van de kerk vanaf 1 maart een jaar lang gesloten.

Kerkraad en parochieteam kijken al jarenlang uit naar de restauratie van de kerk. Toch kwam op woensdag 20 januari het bericht van de aannemer dat hij op 1 maart start met de restauratiewerken aan het schip van de kerk, als een donderslag bij heldere hemel. “Omwille van de veiligheid op de werf mogen we de kerk immers zolang niet gebruiken”, beseft het parochieteam.
In een eerste fase wordt het dak langs de parkzijde vervangen. “Ondertussen zullen andere aannemers de elektriciteitsleidingen en de verwarmingsketel in de kerk vernieuwen. In verschillende keren worden ook de glasramen eruit genomen en naar een Duits atelier vervoerd om hersteld en gereinigd te worden.” Een drietal meter van de kerkmuren zal Heras-hekwerk geplaatst worden. Hierdoor zullen de parkeerplaatsen tijdelijk onbeschikbaar zijn.
Als alles volgens plan verloopt, wordt na het bouwverlof het dak langs de Markt vernieuwd. “In de kerk worden ook de muren behandeld tegen het vocht en na de nodige pleisterwerken kan dan hopelijk tegen het eind van dit jaar de kerk opnieuw geschilderd worden. De restauratie van de kerktoren, een beschermd monument, is een apart subsidiedossier dat nog moet goed gekeurd worden en dit werk zal dan ook later gebeuren.”

SITE VERHEYEN EN SINT-JAN BIEDEN VERLOSSING
Het wordt een hele klus om vóór 1 maart de kerk leeg te maken en de 600 stoelen, het meubilair en alle andere benodigdheden elders onder te brengen. Maar het is wat het is. Het parochieteam moest ook naarstig op zoek naar een locatie voor de misvieringen en de begrafenissen.
Een hele zoektocht, zo bleek. Een ruimte waar gedurende zo’n lange periode regelmatig minstens tweehonderd mensen kunnen zitten, ligt immers niet voor het rapen. In het verleden werd daarvoor naar de lagere school in de Schoeterstraat uitgeweken. Even werd er ook gedacht aan de Sint-Gummaruskerk, een mooi alternatief voor de gewone misvieringen maar te klein voor begrafenissen.
Ondertussen is er een oplossing uit de bus gekomen. De site Verheyen in de Molenstraat zou tijdelijk ingericht worden als kerk. Het magazijn zal door de Kerkraad mooi aangekleed worden om de beleving van de eucharistie zo optimaal mogelijk te maken. En ook trouwers, vormelingen en eerste communicanten moeten niet wanhopen. Voor hen zal worden uitgeweken naar Sint-Jan op de Molekens.
In juli 2015 pakte de parochie nog uit met een tentoonstelling ter gelegenheid van 150 kerkwijding ...

Geen opmerkingen: