zondag 17 april 2016

Drie promille in bloed en tóch vrijgesproken

Een 57-jarige man uit onze gemeente die met 3 promille alcohol achter het stuur zat, is afgelopen week door de politierechter in Turnhout vrijgesproken. Zijn vriendin had allergisch gereageerd op een wespensteek in haar keel. “Een noodsituatie”, oordeelde de rechter.

Marc H. had op 9 september van vorig jaar de hele dag gewroet in de tuin van zijn vriendin. Nadien dronk hij op haar terras meerdere glazen sterkedrank. Het koppel had immers niet meer de bedoeling de woning te verlaten. Maar een wesp besliste daar anders over.
Het beestje stak de vrouw in haar keel. “De vrouw wist niet dat ze allergisch was voor wespen, maar voelde meteen dat het ernstig was”, zegt Elisabeth Verheyden, de advocate van Marc H. “Ze nam haar wagen en reed naar de huisarts. Haar partner vergezelde haar. Maar de huisarts was afwezig.”
Even later verloor de vrouw het bewustzijn. Marc H. raakte in paniek en zette zijn vriendin op de passagierszetel. Vervolgens bracht hij haar naar de spoedafdeling van het ziekenhuis van Herentals.
Een getuige die Marc H. via de uitrit de parking had zien oprijden, verwittigde de politie en die trof de man aan op een bankje. Marc H. werd aan aan een bloedtest onderworpen en bleek 3 promille alcohol in het bloed te hebben.
De advocate van Marc H. pleitte onweerstaanbare dwang. “Het leven van zijn vriendin hing aan een zijden draadje. Dat hebben dokters in het ziekenhuis nadien ook verklaard”, aldus Verheyden. “Bovendien had mijn cliënt zijn gsm niet bij zich. Hij kon niemand verwittigen. Er was geen tijd te verliezen. Zijn vrouw zat bewusteloos naast hem.”
Marc H. is tevreden met het begrip dat de politierechter aan de dag legde, ondanks een eerdere opschorting van straf nadat hij betrapt was met een glaasje te veel op achter het stuur. “Wat ik heb gedaan, zou elke echtgenoot doen. Het leven van mijn partner ging voor alles”, liet hij via zijn advocate weten.

Geen opmerkingen: