maandag 16 mei 2016

Belpop Bonanza Huiskamer @ Bouwelse Steenweg

Van De Roma in Antwerpen naar een huiskamer in Herenthout: Jan Delvaux en Jimmy Dewit a.k.a. dj Bobby Ewing draaien er hun hand niet voor om. Op dinsdag 26 april beleefde de living van Eddy Verschueren en Monique Goossens de primeur om als locatie te dienen voor de allereerste Belpop Bonanza Huiskamer (****).

Het concept is ondertussen algemeen bekend: in hun theatershows ‘Belpop Bonanza’ (2013) en ‘Belpop Bonanza Bis’ (2015) namen Jan Delvaux en Jimmy Dewit het publiek op sleeptouw doorheen 50 jaar Belgische muziekgeschiedenis. Ze diepten boeiende en sterke verhalen op waarin ze onverwachte tot onwaarschijnlijke verbanden blootlegden. Het ging alle richtingen uit. Immers: in de wereld van Delvaux & Dewit staan dEUS, Front 242, Plastic Bertrand en Samantha op dezelfde hoogte.
Nu is er dus Belpop Bonanza Huiskamer, waarmee het duo de gezelligheid van de huiskamers opzoeken. Zonder overweldigende lichtshow, met een (breedbeeld)tv i.p.v. een groot scherm én voor een beperkt publiek!
En het moet gezegd: de 70 minuten vlogen gewoon om. Delvaux en Dewit zijn ondertussen zo goed op elkaar ingespeeld, dat je haast vergeet dat je een voorstelling bijwoont. Het speelplezier spatte als het ware van het geïmproviseerde podium.

TELEX
Delvaux en Dewit staken in Herenthout van wal met het Eurovisiesongfestival en de foute vestimentaire keuzes van de Vlaamse deelnemers, die vooral grossierden in laatste plaatsen. Telex wou in 1980 even goed – of even slecht? – doen met het nummer ‘Euro-vision’, iets wat hen echter niet lukte. Ze eindigden namelijk op twee na laatste met 14 punten. De Finse Vesa-Matti Loiri ging met de twijfelachtige eer lopen laatste te eindigen met het nummer ‘Huilumies’.
Uiteindelijk legde de deelname aan het liedjescircus Telex geen windeieren. De Brusselse groep werd gespot door de mannen van ZZ Top, die bv. zot waren van het nummer ‘Twist à Saint-Tropez’ en dat uiteindelijk ook lieten blijken. Met het album ‘Eliminator’ als exponent. De plaat staat immers bol van de synths. “Toch redelijk ongewoon voor de gitaargroep die ZZ Top toch was”, aldus Dewit. En dan is er nog de walkoutsong na elk ZZ Top-concert: ‘Exercise Is Good For You’ van ... Telex. Om nog maar te zwijgen over de platenhoes van ‘Antenna’ (1994) van ZZ Top: copy/paste van de hoes van ‘Neurovision’ van Telex (let op de antenne!) ...
Af en toe werd ook aan de gemiddelde caféquizzer gedacht. Of kende u de naam al van het enige lid van ZZ Top dat geen baard heeft? Een heleboel genodigden nu wel, net zoals ze nu de echte naam van Jimmy Frey kennen.



SYZYWAFELS, JOEPIE EN RADIO MI AMIGO
Schrijnend was het tragische verhaal van Sylvain Tack, de man die de wereld niet alleen de Suzywafel en het tienerblad Joepie schonk, maar ook zijn schouders onder de piratenzender Radio Mi Amigo zette. Waarna dj Bobby Ewing enkele authentieke Mi Amigo-reclamespotjes de huiskamer inslingerde. De allereerste radioreclame ooit, en dat die nog in zijn kinderschoenen stond, bewees de slogan die op overdreven gearticuleerde wijze in een spot voor horloges weerklonk: “Gabriël, het uurwerk dat met zijn tijd meegaat.” Hi-la-risch!
Door de anti-zeezenderwet van 1974 verhuisde Mi Amigo begin 1975 noodgedwongen naar Playa d’Aro in Spanje. Later raakte Tack betrokken bij drugsmokkel en ging het van kwaad tot erger. Enkele jaren geleden is hij volledig berooid en eenzaam gestorven. Naar verluidt zijn er plannen om zijn leven te verfilmen ...
Uit dezelfde periode passeerden middels plaatjes en videofragmenten eveneens Paul Severs - als leadzanger van The Criminals - en Salim Seghers (né Jos Aerts) de revue. Die laatste mag gerust de fanreizenpaus van Vlaanderen genoemd worden. Al 29 jaar organiseert de Jos met veel succes fanreizen naar datzelfde Playa d’Aro. Vorig jaar bracht de trip naar Spanje maar liefst 1.300 fans op de been. “De bussen die nodig zijn om deze groep te vervoeren, vormen een file van 4 kilometer lang”, rekende Delvaux voor. Ook een wist-je-datje waar je aan de toog mee kan uitpakken.
Met het verhaal achter ‘Eviva España’, waarmee Samantha indertijd een gigantische wereldhit scoorde in ... Vlaanderen (450.000 exemplaren), bleven we nog even in Spanje. Het nummer werd geschreven door ene Leo Caerts - destijds de pianist van Will Tura - en verkocht wereldwijd zowat 40 miljoen exemplaren in allerhande versies. Dewit ging er prat op zich ooit eens vier dagen bezig te hebben gehouden met het downloaden van alle versies die ooit gemaakt zijn ‘Eviva España’, waaronder een instrumentale, Zweedse, Arabische en Spaanse versie. Hij liet ze ook haast allemaal horen. Vooral de versie van Sylvia Vrethammar bleef hangen, al was het maar om te horen hoe ‘ik hou van dansen en muziek’ in het Zweeds klinkt.

FUNKY CHICKEN
Tussendoor zette het tweetal ook nu weer de spots op een rist - veelal onbekende - sessiemuzikanten, die begin jaren 70 enkele onvervalste funk- en soulklassiekers op plaat zetten. Hun nummers sierden veelal b-kantjes maar verdienden volgens Delvaux en Dewit meer dan een voetnoot in de Belgische popmuziek. Gelukkig werd die periode terug uit de vergetelheid gehaald door de prima compilatiealbums ‘Funky Chicken’ uit 2013.
Een van de namen op die prima compilatiealbums is die van André Brasseur. De Hammondvirtuoos maakte met ‘Early Bird’ een wereldhit, hij was de chouchou van James Brown en Claude François, groeide uit tot de koning van de begintunes en de keizer van de dansvloer, én hij speelde mee op ‘What’s a Woman’, de grootste hit van Vaya Con Dios. De man is 76 vandaag en speelt nog drie keer per week in een paar restaurants in Namen. Solo. Hij geniet, zonder dat hij dat weet, een internationale cultstatus. De platen van weleer worden gezocht door mods, soulfans en superstar dj’s. Dankzij Delvaux en Dewit treedt hij opnieuw op.
Een andere bekende naam op ‘Funky Chicken’ is die van Nico Gomez, vader van Raymond van het Groenewoud, die trouwens ook meespeelde op het nummer ‘Cha Cha Cha’ van zijn zoon. Van Raymond ging het over ‘Twee Meisjes’ – de nummer 4 vorig jaar in 100op1 – naar Tars Lootens, die met zijn Roland TR-808 volgens Dewit aan de basis lag van de wereldhit ‘Sexual Healing’ van Marvin Gaye. “Als je er nog zo eentje op zolder hebt liggen en je weet niet wat ermee te doen, laat het ons weten en we komen je er graag van afhelpen”, wisten de twee grapjurken, die er meteen ook voor ijverden om ‘Sexual Healing’ in diezelfde 100op1 te stemmen. Al was daar niet iedereen voor te vinden ...

DE VLAAMSE ZAAK
Even was er ook tijd voor de Vlaamse zaak. Toen Brel het voor Vlamingen scherpe ‘Les Flamingants’ uitbracht, dienden De Strangers hem op ludieke wijze van antwoord met ‘A monsieur Brel’. En dan had je ook die Vlaamse zangers die zo mooi konden ar-ti-cu-le-ren. Al ging Kor Van Der Goten er met de tekst van ‘Kind op het tapijt’ volgens sommigen toch ver over. Wat er van Van Der Goten achteraf is geworden, was niet meteen duidelijk. Enkele aanwezigen vonden dat iemand die zo’n teksten schreef, zou moeten opgesloten zitten.



Ook het vermelden waard: het plaatje ‘Elsje’ van Luk en Sieg, met rechts – hoe kan het ook anders - op het hoesje Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). En wie zei ook al weer dat Hugo Raspoet enkel kleinkunst bracht? Luister maar eens naar ‘Hoe durven ze’ en stel uw mening bij!



Afsluiten deden Delvaux en Dewitte tot voor kort met ‘België’ van Het Goede Doel. Tot ze de Engelse bewerking ‘Luxemburg’ ontdekten, waarin de Hollanders schaamteloos de tekst “Can’t go to Belgium, it doesn’t exist” binnen hadden gesmokkeld. De nieuwe walkoutsong is vanaf nu dan ook ‘Ik hou van u’ van Noordkaap.
Speciaal voor Herenthout werd er nog een epiloog aan de voorstelling gebreid, een 15 minuten durende reportage uit legendarische tv-programma ‘Terloops’. We zagen beelden van een optreden van Kevin Coyne in de al even legendarische Zaal Lux. En zo kregen we Gust Spruyt nog eens te zien die z’n gasten enkele kruiden aanbiedt voor bij de stoemp. “Pepper? Salt? Kruidnagel? I don’t know what’s in English.”

PLAYLIST
  1. Laat Me Nu Gaan - Linda Lepomme
  2. Hey Nana - Micha Marah
  3. Iemand Als Jij - Barbara Dex
  4. Moskow Diskow - Telex
  5. Spike Jones - Telex
  6. Kili Watch - The Kiliwax’s
  7. Ca Plane Pour Moi - Telex
  8. Eurovision - Telex
  9. Huilumies - Vesa-Matti Loiri
  10. What’s Another Year - Johnny Logan
  11. La Grange - ZZ Top
  12. Legs - ZZ Top
  13. Exercise Is Good for You - Telex
  14. Studio 17 - André Brasseur
  15. The Kid - André Brasseur
  16. Early Bird - André Brasseur
  17. What's A Woman - Vaya Con Dios
  18. Ay Mulata - The Chakachas
  19. Ritual - Nico Gomez And His Afro Percussion Inc.
  20. Funky Tramway - Mad Unity
  21. Funky - André Brasseur
  22. Gimme Some More Of That - Plus
  23. Ostinato Bass - René Costy
  24. Librium - Chicken Curry And His Pop Percussion Orchestra
  25. Avenue Louise - Black Blood
  26. El Caravanero - Chocolat’s
  27. Turtle Soup - The Chakachas
  28. Sexual Healing - Marvin Gaye
  29. Goeiemorgen morgen - Nicole en Hugo
  30. Rozen Voor Sandra - Jimmy Frey
  31. Siete Rosas, Siete Besos - Willy Sommers
  32. Verlaat Me Nooit - Salim Seghers
  33. Les Lions De l'Atlas - Salim Seghers
  34. Ik Ben Verliefd Op Jou - Paul Severs
  35. Ik Ben Verliefd Op Jou - Paul Severs
  36. Joepie - Radio Mi Amigo
  37. Seven Horses In the Sky - Pebbles
  38. Uurwerken Gabriel - Radio Mi Amigo
  39. Suzy Wafels - Radio Mi Amigo
  40. 002.345.709 (That's My Number) - Trinity
  41. I'm So In Love With You - Octopus
  42. Ieder Mens - Paul Severs
  43. Eviva Espana - Samantha
  44. Casatschok - Dimitri Dourakine
  45. Viva Espana - James Last and His Orchestra
  46. Viva Espana - Melhem Barakat
  47. Y Viva Espana (In Swedish) - Sylvia Vrethammar
  48. Y Viva Espana - Sunshine Sound
  49. Y Viva Espana - Mr. Hammond
  50. Eviva Espana - Feestteam
  51. Viva Espana - Tankwart
  52. Y Viva Espana - Manolo Escobar
  53. Elsje - Luk en Sieg
  54. Het Kind - Leen Persijn
  55. Kind Op Het Tapijt - Kor Van Der Goten
  56. Helena - Hugo Raspoet
  57. Hoe Durven Ze - Hugo Raspoet
  58. ’t Is Vloms, ’t trekt oep gin kloête - Wannes Van de Velde
  59. De apen - Jacques Brel
  60. Les F - Jacques Brel
  61. A Mr. Brel - De Strangers
  62. België - Het Goede Doel
  63. Luxemburg - The Good Cause
  64. Ik hou van u - Noordkaap




Foto: Chris Drijbooms.

Geen opmerkingen: