zaterdag 14 mei 2016

Fotoclub Toreke stelt tentoon

Fotoclub Toreke stelt dit weekend voor de 49e keer tentoon. Op het programma staan diverse digitale projecties en foto’s in kleur en zwart-wit. De expo is vandaag en morgen vrij toegankelijk.

Aan de vooravond van de 50e verjaardag van de Herenthoutse fotoclub lichtte voorzitter Don Dieltjens alvast het feestelijke jaarprogramma toe. Zo staat het nu al vast dat er een bijkomende tentoonstelling wordt georganiseerd in het gebouw waar het destijds allemaal begon, namelijk Torekensschool.
De voorzitter was best trots op de werking van de club. Eén van de troeven van Fotoclub Toreke vindt hij zelf de workshops, die op regelmatige basis worden georganiseerd. “En als we zelf niets organiseren, is er altijd wel een of andere gastfotograaf die zijn werken komt toelichten of ons komt onderhouden over fototechnieken. Zo mochten wij recent o.a. Jelle Van de veire, Danny Matthys en Bart Heirweg ontvangen. Toch niet van de minsten, dacht ik”, aldus Dieltjens.
Schepen van cultuur Patrick Heremans (GBL) loofde de fotoclub voor haar ongebreidelde inzet: bescheiden in haar uitstraling en steeds paraat om Herenthout op een positieve manier op de foto te zetten. “Een foto zegt meer dan 1.000 woorden”, wist hij. “We zouden boeken vol kunnen schrijven. Meer boeken dan we in deze ruimte kunnen krijgen.” Heremans benadrukte ook de actieve rol van Fotoclub Toreke in de herdenking van honderd jaar Grooten Oorlog dit najaar. Afsluiten deed hij traditioneel met een ode, deze keer aan het beeld.

ORADOUR-SUR-GLANE
Absolute blikvanger dit jaar is de digitale projectie met foto’s van Stan Winkeler over het Franse Oradour-sur-Glane. Het dorpje, gelegen op een klein half uur rijden van Limoges, is een adembenemend monument van de gruwelijkheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gepleegd.
Oradour-sur-Glane werd op 10 juni 1944 door een SS-eenheid verwoest, waarna er onder de bewoners een bloedbad werd aangericht. In totaal kwamen 642 burgers om. In de kerk van Oradour-sur-Glane vonden zeker driehonderd vrouwen en kinderen de dood. Zij werden opgesloten, waarna de kerk in brand werd gestoken.
Vijf mannen en één vrouw overleefden de slachtpartij. Vlak na de oorlog bezocht toenmalig president Charles De Gaulle het dorpje en hij besloot dat Oradour-sur-Glane moest blijven zoals de Duitsers het hadden achtergelaten. En zo is het dus nog steeds. De beklijvende beelden die Winkeler ter plaatse schoot, werden ondersteund door het al even beklijvende als dreigende muziekstuk ‘Facing the Enemy’. Om stil bij te worden ...

CARNAVAL, INDIA EN CHINA
Een jaarlijks terugkerend onderwerp op de tentoonstelling is de projectie met sfeerbeelden van de recente carnavalsstoet. Greet Verstrepen en Marcel Dielens trokken voor hun projectie naar het Hornbillfestival, het culturele hoogtepunt van Nagaland in Noordoost India. Julien Verwerft en André Oorthuys verbleven dan weer enkele weken in China. “Wij waren vooral geïnteresseerd in het meest zuidelijke gedeelte, o.a. Yunnan met zijn rijstterrassen en Hongtudi (de rode aarde), Guizhho en Guangxi met hun authentieke boeren”, zeggen ze hierover.

CLUBWEDSTRIJDEN
Traditioneel tijdens de opening is ook de afroeping van de laureaten van de clubwedstrijden. En het afgelopen werkjaar was diezelfde Stan Winkeler dé grote slokop. Stan was de beste in alle drie de categorieën (zwart-witfoto’s, kleurenfoto’s én digitale beelden). Andere laureaten waren Julien Verwerft (kleur en digitale beelden), André Oorthuys (kleur), Don Dieltjens en Marc Dene (zwart-wit) en Eddie Raeymakers (digitale beelden).
De tentoonstelling is vandaag en morgen toegankelijk voor het publiek: zaterdag vanaf 14 uur en zondag tussen 10 en 20 uur. De digitale projecties worden geschenen om 11, 15, 17 en 19 uur.


Nadia Daneels tekende met ‘Reflection’ voor de foto van de maand. Je kan de foto dit weekend ook ontdekken op de tentoonstelling.

Geen opmerkingen: