vrijdag 13 mei 2016

‘Van horen zeggen’

Elke streek heeft zijn volksverhalen, doorverteld van generatie op generatie. Erfgoedcel Kempens Karakter bundelde twaalf dergelijke verhalen in ‘Van horen zeggen’, een fantastisch en puur Kempens kinderverhalenboek, dat gisteren in het Herentalse Fundatiehuis (Begijnhof) officieel werd voorgesteld.

De verhalen zijn van de pen van de gerenommeerde jeugdauteur Geert De Kockere en geïllustreerd door Johan Devrome. In het boek ontmoet hoofdpersonage Vos Kempense dieren van diverse pluimage die hem betoveren met spannende, lokale verhalen. Van Smidje Smee en Melse de kleermaker, tot de pot met de drie oren en de moord van Nijlen ...
Ingrid Ryken, voorzitter van de deelwerking Toerisme van Kempens Karakter, leidde het verhalenboek in. Enkele Herentalse klasjes werden uitgenodigd om de verhalen in primeur te komen beluisteren tijdens een unieke voorleessessie door auteur Geert De Kockere in de kerk van het Begijnhof.
Bij elk verhaal hoort ook een kant-en-klare wandeling van ongeveer vijf kilometer in de gemeenten Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar. Het boek is verkrijgbaar bij de toeristische diensten van de betrokken gemeenten en via de website van Erfgoedcel Kempens Karakter voor 8 euro.

WINTERWANDELINGEN
Terloops werden ook de winnaars bekend gemaakt van de Winterwandelingen-wedstrijd. De wandelingen brachten in totaal bijna 4.000 deelnemers op de been. Uit de 104 inzendingen met een geldige stempelkaart (minstens vijf afgestempelde wandelingen) werden twaalf winnaars geloot. Zij ontvingen elk een mand met streekproducten uit elke gemeente van Kempens Karakter.


Volgende verhalen zijn in het vertelboek opgenomen: Het wonder van de Hegge (Lille/Poederlee), Melse de kleermaker (Heist), Donatus en het zwaard (Grobbendonk), De Peestekers (Herentals), Verbrande Puttenaars (Putte), De pot met drie oren (Olen), Soeke Tap en Roos (Lier), De jonge vioolvirtuoos (Vorselaar), Het Toreke (Hulshout), Een moord in Nijlen (Nijlen), Polukarpus Boterbier (Berlaar) en Smidje-Smee (Herenthout).


Een mand vol Kempense lekkernijen: Berlaarse chocolaatjes, Briljantjes (koekjes) uit Grobbendonk, Heistse wijn, Belgische saffraan met receptjes uit Morkhoven, Herentalse Boompkes, Herenthoutse Peerkes (koekjes), Den Hopperd (bier) uit Hulshout, Lierse Vlaaikens, Tripel Dynter uit Lille, Nijlense Schijfkes (pralines), Olense Odlo (bier), Putse Ridder (koekjes) en Florrekes (speculaas) uit Vorselaar.


Onder de twaalf winnaars van de Winterwandelingen-wedstrijd waren dit jaar twee dorpsgenoten. Proficiat, Jef Diels en Wim Vermeulen!

Geen opmerkingen: