zaterdag 25 juni 2016

Gemeentelijke website scoort 6,3 op 10

De gemeentelijke website is hét lokale informatieplatform bij uitstek. Aan de hand van 32 criteria testte Het Nieuwsblad in de week van 23 t.e.m. 27 mei elke gemeentelijke site. Eén op de tien gemeenten is gebuisd, terwijl Bornem een topscore haalt van meer dan 9 op 10. Herenthout scoort 6,3 op 10.

Je kan de gemeenten onderverdelen in vijf categorieën. Er is de top-60, met scores tussen 7,9 en 9,2 op 10; de subtop, met 56 gemeenten die scoren tussen 7,1 en 7,6; 92 gemeenten scoren tussen 6,1 en 6,8; 64 gemeenten scoren tussen 5 en 5,8; en 34 gemeenten zijn gebuisd.
Eric Goubin, docent en onderzoeker bij Thomas More en Kortom, heeft Het Nieuwsblad bijgestaan bij het opstellen van de test. “De gemeentelijke site vraagt om een uitgekiende selectie van heldere info waar de inwoner nood aan heeft. Ook moeten de mensen vlot de weg vinden naar en in de site. Wie een trefwoord in Google intikt moet snel op de juiste pagina komen. Wie binnenkomt via de homepage, maakt graag gebruik van een vlotte zoekfunctie of rubrieken.”
Niet toevallig doen middelgrote gemeenten het goed. “Die zijn klein genoeg om hun aanbod overzichtelijk te houden, en groot genoeg om te kunnen investeren in een sterke website. De betere sites blijken overigens gebouwd door in eGovernment gespecialiseerde bedrijven: het maken van een sterke gemeentelijke site is geen job voor amateurs.”

KEMPEN
Met 8,9 op 10 heeft Herentals de beste gemeentewebsite in de Kempen en staat de gemeente op de zevende plaats in Vlaanderen. Ook Grobbendonk zit dicht bij de 9 op 10. Herselt, Baarle-Hertog en Vorselaar moeten hun huiswerk opnieuw doen.
Met een score van 6,3 op 10 bevindt Herenthout zich in de middenmoot. Onze beste score (3) behalen we bij het criterium ‘Kan je via de site online iets melden aan de gemeente’. Verder scoort onze gemeentelijke website twee keer een 2 bij de rubrieken ‘Is er een link naar UIT-agenda of activiteitenkalender op de homepage’ en ‘Zijn de populaire items zichtbaar op de homepage’. Het gedetailleerde rapport van onze gemeente kan je hier ontdekken.

Geen opmerkingen: