woensdag 8 juni 2016

PretCamionette wint publieksprijs Matexi Awards

De prijsuitreiking van Publica, het eerste salon van de beleidsmakers, is achter de rug. Naar aanleiding hiervan heeft buurtontwikkelaar Matexi voor het eerst de Matexi Awards georganiseerd. Onze eigenste PretCamionette, een samenwerking van de Herenthoutse jeugdraad en het Loket Kids & co, sleepte hierbij de publieksprijs in de wacht. De prijzen werden bekendgemaakt aan de projectverantwoordelijken door Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad.

De eerste prijs ging naar het project Kippegem uit Roeselare. De prijs beloont succesvolle initiatieven van lokale besturen en tal van buurtbewoners om buren dichter bij elkaar te brengen. Op die manier wil Matexi benadrukken hoe belangrijk het is om in een aangename buurt te kunnen wonen. Gaëtan Hannecart, CEO van Matexi: “Aangename buurten worden vooral gemaakt door de mensen die er samenleven. Met de Matexi Award willen we de lokale besturen, onze partners, en de initiatiefnemers belonen voor het harde werk dat zij samen ondernemen om hun buurten te doen bruisen.”

PUBLICA NIGHT
Tot 1 mei konden lokale besturen, al dan niet samen met privépartners, hun projectdossier indienen via de website van Publica. Uit alle dossiers die vanuit heel België werden ingezonden, selecteerde de jury eerst tien genomineerden en vervolgens drie winnaars. De uitreiking van de Matexi Awards vond plaats tijdens de Publica Night op donderdag 2 juni.
Herman Van Rompuy kondigde de drie grote winnaars aan: het project Kippegem uit Roeselare (eerste prijs) en de projecten Levende Zielen van de Elisabethwijk in Sint-Niklaas (tweede prijs) en Place Verte uit Doornik (derde prijs). Het project Pretcamionette uit Herenthout mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. Elke winnaar ontvangt een geldprijs om zijn initiatief verder uit te bouwen. Voor Herenthout is dat 250 euro.

BELANG
Alvorens de winnaars aan te kondigen, lichtte voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy toe waarom het belangrijk is projecten die buurtbewoners dichter bij elkaar brengen te belonen. “Vandaag zijn we dankzij de modernste technologieën mobieler dan ooit. We onderhouden moeiteloos vriendschappen met mensen uit de hele wereld, we posten real-time status updates waar we ook zijn, en ga zo maar verder. Daarbij is echter het contact met onze naaste buur minder vanzelfsprekend geworden. In deze context en gezien de multiculturele uitdagingen van vandaag, blijft het des te meer belangrijk om oog te houden voor de mensen in de directe woonomgeving. Vanuit die overtuiging ondersteun ik van harte de Matexi Award voor het ‘Meest verbindende buurtinitiatief’.”
De jury beoordeelde elk project op basis van vier criteria: hoe het mensen bij elkaar brengt, originaliteit, praktische toepassingsmogelijkheden en invloed op lange termijn. In de jury zetelden Tom Meeuws (directeur Vicinia), Mark Suykens (directeur VVSG), Louise-Marie Bataille (secretaris-generaal van de UVCW), Eric Corijn (professor-emeritus aan de VUB) en Gaëtan Hannecart (CEO van Matexi).

Geen opmerkingen: