zaterdag 23 juli 2016

21 juliviering op verkeersvrij marktplein

Afgelopen donderdag organiseerde het gemeentebestuur in samenwerking met de Cultuurraad naar aanleiding van de nationale feestdag traditiegetrouw een bruisend volksfeest op een verkeersvrij gemaakte Markt. Discobal National en een fanfareconcert zorgden voor een welgesmaakte muzikale noot.

De Koninklijke Fanfare Sint-Pieter opende het muzikale debat om 19 uur. In hun setlist zat met het trio ‘Africa’, ‘Rosanna’ en ‘Stop Loving You’ o.m. een Toto-medley. Net voor de Vlaamse Leeuw en het nationale volkslied hield burgemeester Roger Gabriëls (GBL) zijn traditionele 21 julitoespraak.
Gabriëls stelde zich de vraag of we de dag van vandaag wel redenen hebben om te feesten. Hij refereerde hiermee naar de terreurdreiging en de aanslagen eind vorig jaar in Parijs en in maart in Brussel én onlangs nog de verijdelde staatsgreep in Turkije. Toch opperde Gabriëls om het slechte even te vergeten en enkel te onthouden dat het een feestdag was. “Een feest waarbij we als Belg fier zijn Belg te mogen zijn, te mogen leven in een democratisch land waar iedereen zijn inbreng kan hebben en waar er respect moet zijn voor iedereen.”
Er is al dikwijls naar de historische draagkracht van 21 juli verwezen. Gabriëls riep iedereen op om met genoeg gezond verstand naar België te blijven kijken. “Dat het België van morgen een ander België dan dat van gisteren zal worden, is duidelijk. Daar hoeft ook niets verkeerds aan te zijn. Een land dat zo complex georganiseerd is als België zal ook in de toekomst nog wel eens geregeld tegen zijn eigen grenzen aanbotsen, maar dat betekent niet dat die grenzen meteen moeten worden opgegeven.”
Burgemeester Gabriëls sloot af met de traditionele toost “Leve de koning, leve België, leve Herenthout!” en wenste iedereen nog een prettig en aangenaam ... kerstfeest. U kunt de 21 julitoespraak van onze burgemeester hier trouwens vanaf dinsdag integraal lezen.
Na de toespraak van onze burgemeester pikte de fanfare in met twee verplichte nummers. En ook dit jaar was niet iedereen even blij met de Vlaamse Leeuw. Toen even later de tonen van de Brabançonne over het marktplein weerklonken, stond wel iedereen recht.
Discobal National nam vervolgens het podium over om er een ferme tricolore lap op te geven. Stefan Laenen, gekleed in de Belgische kleuren, zorgde voor ambiance met enkel het allerbeste uit de Belgische muziekgeschiedenis. De vreemde eend in de muzikale bijt was ‘Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben’ van de Nederlands kleinkunstenaar, liedjesschrijver en theaterman Joost Nuissl. Eerstdaags wordt de winnaar bekendgemaakt op de Facebookpagina van het Loket Vrije Tijd.Geen opmerkingen: