woensdag 27 juli 2016

Van proefkonijn tot moderne vrouw

Radio 2 zette vanochtend in het kader van de sixtiesreeks van de zender de Herenthoutse Lutgard Cambré in de kijker. Lutgard was begin jaren 60 één van de vijftien Kempense vrouwen waarop dokter Ferdinand Peeters de eerste bruikbare anticonceptiepil op uittestte.

De pil mag dan wel een Amerikaanse uitvinding zijn, de eerste variant kende nog erg veel bijwerkingen. Dokter Peeters perfectioneerde ze en mag zich dus de vader van de moderne pil noemen. Lutgard noemt het één van dé nieuwsfeiten uit de jaren zestig. “De moderne vrouw is toen geboren”, zegt ze trots.
De inmiddels 82-jarige Herenthoutse komt uit een gezin met 13 kinderen. “Mijn moeder was nog echt gebrainwasht door de Kerk”, zei ze in maart 2012 in Gazet Van Antwerpen. “Ze zou nooit tegen ons gezegd hebben: Pas op dat ge nooit zoveel kinderen krijgt als ik! Want dan zou ze in haar ogen zwaar gezondigd hebben.”
Zelf wou Lutgard een gezin met vier kinderen. “Maar wat moest je doen om niet in verwachting te geraken? Dat was allemaal niet evident. Ik maakte een aantal miskramen mee en het was toen dat dokter Peeters me voorstelde om mee te doen met zijn ‘experiment’. Hij zei niet op de man af dat die pil een anticonceptiemiddel was. Hij noemde het een medicament om de menstruatiecyclus in orde te krijgen. En ge kunt er ook niet van in verwachting geraken, voegde hij er aan toe.”

DE PIL VAN DOKTER PEETERS
Al in 2010 lanceerde toenmalig Knack-hoofdredacteur Karl van den Broeck een oproep. “De eerste vrouwen in Europa die de pil hebben geslikt en dus de eerste ‘moderne’ vrouwen van Europa waren, woonden in Turnhout en omstreken. Het waren de vrouwen op wie de Turnhoutse gynaecoloog Nand Peeters in 1959, 1960 en 1961 een hormonenpreparaat uitteste dat leidde tot de ontwikkeling van Anovlar, de eerste Europese anticonceptiepil.”
Met het oog op een tentoonstelling in 2012 wou van den Broeck, die toen ook deel uitmaakte van het organisatiecomité van Vlaamse Cultuurstad Turnhout, 2012 vrouwen opsporen die destijds als proefkonijn hadden gediend voor dokter Peeters. “Zij moeten nu tussen 70 en 90 jaar oud zijn. Er is dus een waterkans dat we deze eerste ‘moderne’ vrouwen van Europa kunnen terugvinden. Zij verdienen een prominente plaats in de tentoonstelling”, aldus van den Broeck in 2012.
Samen met regisseur Bart Beckers zocht en vond van den Broeck uiteindelijk vier vrouwen die in de periode 1959-60 de experimentele pil van dokter Peeters uitprobeerden. En één van die proefkonijnen was dus ‘onze’ Lutgard Cambré uit de Molenstraat. Het verhaal van Lutgard en dat van haar lotgenoten werd opgetekend in de documentaire ‘De pil van dokter Peeters’, die in maart 2012 voor het eerst werd uitgezonden op Canvas en dat naar aanleiding van vrouwendag.
In de documentaire werd onthuld hoe Kempenaar Ferdinand ‘Nand’ Peeters eind jaren ’50, begin jaren ’60 in het grootste geheim de eerste bruikbare anticonceptiepil ontwikkelde. De vraag waarom de diepgelovige dokter Peeters nadien nooit een woord repte over zijn doorslaggevende bijdrage tot de ontwikkeling van de pil werd er eveneens in beantwoord.

Extra bladwijzers >>> Turnhout 2012 zoekt eerste moderne vrouw van Europa

Geen opmerkingen: