zaterdag 13 augustus 2016

Cultuur Niet Duur 2016

Voor de zesde keer alweer, wordt dit jaar vanuit het gemeenschapscentrum een laagdrempelige cultuurtweedaagse georganiseerd. Er wordt daarbij trouw gebleven aan de symbolische inkomprijs van 2 euro per voorstelling. Let wel: omwille van de activiteiten rond de herdenking van WOI (30/09 tot 13/11) verschuift Cultuur Niet Duur dit jaar naar december.

ZO GOED ALS ALLEEN
Op vrijdag 2 december komt dé Vlaamse rock-’n-roll/chansonnier Guido Belcanto naar het GOC met zijn akoestisch programma ‘Zo goed als alleen’. De muzikale loopbaan van Belcanto gaat nog steeds crescendo, met - nu pas - wat hij zelf omschrijft als de meest succesvolle periode uit zijn carrière. En die carrière is rijk gevuld.
In de jaren zeventig was hij straatzanger en variété-artiest, tot hij in 1978 met zijn groep in de finale van Humo’s Rock Rally terechtkwam en faam verkreeg met zijn andere band The Gigolo’s. De toenmalige BRT wijdde in 1987 een televisieprogramma aan hem, en in ’89 was er deelname aan de Baccarabeker. Stelselmatig verdiende hij zo zijn titel van Koning van het Vlaamse Levenslied. De voorbije jaren waren enkele hoogtepunten ongetwijfeld de drie succesvolle tournees van ‘Balzaal der Gebroken Harten’, een theatershow met in de hoofdrol, naast Belcanto, een Decaporgel.
Naast artiest pur sang is de man echter ook bekend als schrijver en, misschien nog meer, als notoir sport- en wielerliefhebber. Zijn liefde voor de Great Old en voor Pantani zijn legendarisch. Belcanto heeft in Westouter zelfs een eigen wielerwedstrijd: de Belcanto Classic. Wat ons naadloos bij de volgende voorstelling brengt.

DE KOERS. ONS LEVEN
Op zaterdag 3 december vertellen Carl Berteele en Geert Vandenbon in de Sint-Gummaruskerk honderduit over de koers en hoe het hun leven zin en vorm gaf. Wielersport als onuitputtelijke inspiratie. En als de Ronde van Vlaanderen ter sprake komt, is er geen houden meer aan. Want: ‘De koers. Ons leven.’
Sporza-radioreporter Carl Berteele is genoegzaam bekend. Sinds 1993 al is hij de stem van de koers, meestal op de motor. Of het nu de Tour de France is, het WK of Vlaanderens Mooiste, als geen ander analyseert Carl het koersverloop en wat er omheen gebeurt. Met passie, een rijke taal en altijd to-the-point.
Geert Vandenbon is een man achter de schermen. Hij werkte meer dan 20 jaar mee aan de organisatie van de Ronde van Vlaanderen, is medestichter van het Ronde-museum in Oudenaarde en uitgever van wielerboeken. Sinds 2012 trekt hij Vlaanderen rond met een voordracht over de geschiedenis van de Ronde.
Carl en Geert slaan exclusief voor Herenthout de handen in elkaar voor een boeiende wieleravond. Geert surft door het grote verhaal van 100 jaar Ronde van Vlaanderen: de mijlpalen, de veranderingen in het parcours, de meest heroïsche edities, de enorme populariteit. Hij doorspekt zijn verhaal met foto’s, beelden en spitse anekdotes.
Carl vertelt zijn persoonlijke verhaal. Hoe hij sportjournalist en al snel gebeten werd door de microbe die wielersport heet. Hij pikt in op de woorden van Geert en staat stil bij de Ronde-edities die hem het meest zijn bijgebleven. 1998 als Johan Museeuw de Bosberg sloopt, 2005 met wereldkampioen Tom Boonen en 2008 als Stijn Devolder vriend en vijand verrast. Drie solo’s die eeuwig bijblijven.

Wat >>> Cultuur Niet Duur, met Guido Belcanto (2/12/2016) en Carl Berteele en Geert Vandenbon (3/12/2016)
Waar & wanneer >>> GOC Ter Voncke en Sint-Gummaruskerk, op vrijdag 2 en zaterdag 3 december 2016, telkens om 20 uur
Tickets >>> 2 euro. Nog geen kaarten voor Cultuur Niet Duur? Wacht niet te lang. Ze vliegen momenteel in recórdtempo de deur uit! Tickets zijn te koop op het Loket Vrije Tijd, aKtueel en ’t Krantje.


Foto: Dries Segers

Geen opmerkingen: