zaterdag 10 september 2016

Dag van de Landbouw

Op zondag 18 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden weer de Dag van de Landbouw. 45 bedrijfsleiders gunnen je dan, samen met hun familie, graag een blik op hun werk, producten en het leven op deze land- en tuinbouwbedrijven. Het thema is ‘Het begint bij ons’.

De Dag van de Landbouw is al meer dan 30 jaar een succesformule. Elk jaar trekken tienduizenden mensen erop uit om kennis te maken met de actuele land- en tuinbouw. Met het thema ‘Het begint bij ons’ willen de organisatoren iedereen weer wat dichter bij de land- en tuinbouw brengen. Op de deelnemende bedrijven kan je zien hoe het er dagelijks aan toe gaat.
We zijn de laatste jaren wat vervreemd geraakt van de actuele landbouw en een evenement als dit helpt het tij te keren. We komen vaker met landbouwproducten in contact dan we zelf denken. De sector ligt vooral aan de basis van onze voeding, maar zorgt ook steeds meer voor de productie van vezels en biobrandstoffen. Je kan ook een bezoek brengen aan een sierteeltbedrijf met (pot)planten, bloemen of bomen. De land- en tuinbouwsector is daarenboven verrassend innovatief. Ontdek op Dag van de Landbouw de moderne technologie die in de sector gebruikt wordt.
Landelijke Gilden en Boerenbond organiseren dit evenement elk jaar, op de derde zondag van september. Het is een ideale uitstap voor het hele gezin. Het aanbod is zeer gevarieerd. Sommige deelnemende bedrijven liggen op fietsafstand van elkaar, ideaal om meerdere bedrijven op een dag te bezoeken.

IN ELKE VLAAMSE PROVINCIE
Overal in Vlaanderen wordt de Dag van de Landbouw uitbundig gevierd. In elke provincie werden zorgvuldig een aantal bedrijven geselecteerd. Zo leren de bezoekers de veelzijdige Vlaamse landbouwsector kennen. Zowat alle (deel)sectoren komen aan bod: akkerbouw, fruitteelt, melk - , vlees-, en pluimvee en varkens. Er is voor iedereen wat wils!

DE WIMPSCHRANSHOEVE
Guy Van Bedts nam als jongste zoon het bedrijf van zijn ouders over. Hij heeft 70 melkkoeien. In zijn hoevewinkel verkoopt hij zijn aardappelen, vlees van eigen vleesvee, seizoengroenten, fruit, zuivel, delicatessen en eigen honing. Hij bouwt ook een rietveld voor de zuivering van het afvalwater.
Wat valt er die dag te beleven? Je kan de nieuwe jongveestal bezoeken en de nieuwe melktank met warmterecuperatie bekijken. Er zijn rondleidingen en een hapje (ijs, frietjes ...) en drankje. Welkom van 10 tot 18 uur!

PRAKTISCH
Op zondag 18 september kan je in heel Vlaanderen een bezoekje brengen aan tientallen land- en tuinbouwbedrijven. Een uitgebreid overzicht van alle deelnemende bedrijven, gerangschikt per provincie, vind je op www.dagvandelandbouw.be.

Geen opmerkingen: