zondag 28 augustus 2016

Unieke braderij?

Heeft de unieke Herenthoutse braderij/handelsfoor nog bestaansrecht? Een vraag die heel wat volgers van de Facebookpagina Ge zaa van Huirtuit as ge ... de afgelopen dagen leek bezig te houden. Juwelier Herman bewees op de slotdag dat ze inderdaad nog bestaansrecht geniet.

Dinsdag beleefde de braderij een echte topdag, met o.a. optredens van Bobby Prins en Yves Segers. Maar het was juwelier Herman Dillen die in de Jodenstraat de gouden dagen van Kitty even deed herleven. Tussen de 900 en 1.000 bezoekers namen er deel aan de wedstrijd waarbij briljanten geteld moesten worden. Nog verrassender was het aantal goeie antwoorden: maar liefst 98! Vier keer moest een onschuldige hand een naam kiezen uit de papiertjes met de juiste antwoorden. Uiteindelijk ging Herenthoutenaar Luc Teunen met de hoofdprijs lopen: evenveel briljanten als zijn leeftijd!

DRIE DAGEN?
Heel wat Huirtuiteneirs zijn het zo goed als allemaal met elkaar eens: de gloriedagen van hun braderij zijn voorbij. Tot over enkele jaren kon je er over de koppen lopen, maar dat is voorbij. De handelaars blijven overwegend positief, maar moeten ook toegeven dat het bezoekersaantal - net als het aantal deelnemende handelaars trouwens - zienderogen daalt.
Ondanks enkele lovenswaardige initiatieven - we denken hierbij aan de optredens in de café’s en die van MinC in Torekensschool, de rondtrekkende muziekcombo’s, de Nederlandstalige top 100 én de vaak originele acties van de handelaars in de Jodenstraat - kunnen we niet voorbijgaan aan het feit dat onze unieke braderij niets meer en niets minder is dan een eet- en drankfestijn. Wie bijvoorbeeld niet ziet dat de Molenstraat als winkelstraat op sterven na dood is, is stekeblind. Bij momenten was het echt schrijnend. Nog meer dan vorig jaar gaf de Molenstraat een desolate aanblik ...
Tijden zijn nu eenmaal veranderd. Shoppingcenters rijzen als paddestoelen uit de grond, waardoor meer en meer lokale winkelpanden komen leeg te staan. Het strategisch commercieel plan van onze gemeente, waarbij starters onder bepaalde voorwaarden een premie van 5.000 euro kunnen vangen bij het innemen van een leegstaand winkelpand, heeft tot hiertoe weinig opgeleverd.
Is een braderij die vijf dagen duurt dan nog wel te verantwoorden? Misschien moet de Herenthoutse middenstand maar eens overwegen om af te slanken tot drie dagen? Van vrijdag tot en met zondag. Of - als men de maandelijkse markt er tóch absoluut wil bij betrekken - van zondag tot en met dinsdag. Food for thought!
In september zit schepen van economie Maurice Helsen samen met de middenstandsvereniging. De toekomst van de braderij zal aan de agenda worden toegevoegd.

OPTREDENS
Het Huirtuitse Moules Parquées (***) trad zondag op in Café Bar-Baar in Herenthout. Het groepje werd vorige zomer als grap opgericht door Jasper De Ceuster en Koen Van Laer. Op een familiefeestje bij tante Lief en nonkel Jan in Frankrijk zongen ze Franse chansons. Het ging om eigen teksten, die voor de familie herkenbaar waren. Een en ander viel zo goed mee, dat er al gauw beslist werd om ermee door te gaan. En zo belandde het groepje half augustus op de affiche van de Parkfeesten.
Op maandag zagen we Bart Buls (***) bezig aan de Veurleste. Buls viel in voor Kop Met Hessensijs, die verstek moesten laten gaan door een overlijden in de familie. De sympathieke Ludo Coenen-lookalike uit Hertals serveerde een prima concertje. ‘Mia’ droeg hij op aan zijn goeie vriend Voske, de medley ‘Knockin’ on heaven’s door’/‘Hard times’ aan Toots.

Setlist Moules Parquées >>> 1. Balade de gens heureux // 2. Comment te dire adieu // 3. On a soif // 4. Aicha // 5. Femme liberée // 6. Si j'avais un marteau // 7. Vienne la nuit // 8. Champs Elysées // 9. Aline // 10. Allez ola olé // 11. Plantation // 12. Fille de tous les pays // 13. Pour un flirt // 14. Duele El Corazon // 15. Belle histoire // 16. Christine // 17. Cette annéé la // 18. Et moi et moi et moi /// 19. Hello // 20. Bal masquée // 21. Millord

Setlist Bart Buls >>> 1. I can hear your heart beat // 2. Wonderwall // 3. Heart of gold // 4. Ring of fire // 5. All along the watchtower // 6. The river // 7. The boxer // 8. Sultans of swing // 9. Mia // 10. Hotel California // 11. The letter // 12. Perfectly good guitar // 13. Knockin‘ on heaven’s door/Hard times // 14. Take me home, country roads.

Nederlandstalige top 3 >>> 1. Saragossa - Jimmy Frey // 2. Rocky - Don Mercedes // 3. Mia - Gorky


Volgens Machteld Ledegen moeten de handelaars ook de hand in eigen boezem durven steken ... (Foto: RTV)


Juwelier Herman Dillen deed in de Jodenstraat de gouden dagen van Kitty even herleven ...


Herman Dillen en winnaar Luc Teunen ...

Geen opmerkingen: