vrijdag 4 november 2016

Finale herdenkingsperiode De Groote Oorlog

Nog tot en met 13 november herdenkt de gemeente Herenthout, in samenwerking met erfgoedcel Kempens Karakter, De Groote Oorlog. De activiteiten die al achter de rug zijn, waren stuk voor stuk schoten in de roos: van een bomvolle feestzaal tijdens de startavond, over een druk bijgewoonde tentoonstelling van Heemkring Sandelyn, tot een extra (eveneens uitverkochte) voorstelling van de monoloog ‘Marieke en Lowieke’. Tijdens de laatste week van de herdenkingsperiode wordt – niet toevallig – Wapenstilstand herdacht en worden de registers helemaal opengetrokken, terwijl het dorp zich opmaakt voor de grote finale: “Ooit Weer?!... Nooit Meer!?”.

Vanavond pakt ‘De Groote Oorlog’ uit met de film ‘Un long dimanche de fiançailles’ (2004) van Jean-Pierre Jeunet, met Audrey Tautou en Jody Foster. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Sébastien Japrisot en vertelt het ontroerende verhaal van de zoektocht van een jonge vrouw naar haar verloofde, die tijdens de oorlog verdween aan het front.
‘Un long dimanche de fiançailles’ schetst een kleurrijk beeld van het leven in Frankrijk rond de Eerste Wereldoorlog en van de verschrikkingen van de loopgravenoorlog aan de Somme. De film won verschillende prijzen, waaronder vijf Franse Césars. Hij werd ook voor twee Oscars genomineerd: Beste Art Direction (set-aankleding) en Beste Cinematografie (camerawerk). Vanavond in de gemeentelijke feestzaal om 20 uur. De toegang is gratis, evenals de drankjes en de knabbels!

HERDENKINGSPARK
De kinderen van de basisscholen richtten op 25 en 26 oktober een heus herdenkingspark in, dat nog tot 13 november vrij te bezoeken is in het gemeentepark. Ze lieten zich inspireren door de herdenking van de Groote Oorlog en gingen – verwijzend naar de begraafplaatsen in de Westhoek – aan het werk met witte stenen, die ze voorzagen van boodschappen, slogans en tekeningen. Ook de werkjes die ophangen aan de herdenkingsmuur, verspreid liggen tussen de stenen, ... zijn van hun hand. Als de avond valt, zorgt de feeërieke verlichting voor een magisch effect.

WAPENSTILSTAND
Voor de derde keer biedt de Cultuurraad de vijfde en zesde leerjaren van de lagere scholen een culturele invulling van de herdenking van Wapenstilstand. Op 10 november zal de voltallige Herenthoutse derde graad verzamelen in de gemeentelijke feestzaal (9u) van waaruit ze na een verwelkoming door schepen van cultuur Patrick Heremans een bezoek brengen aan het herdenkingspark. Aansluitend is er in de feestzaal een projectie van de film ‘Joyeux Noël’ (2005), die draait rond het onwaarschijnlijke en waargebeurde kerstbestand van 1914.

FAKKELTOCHT
In een organisatie van de Cultuurraad, wordt er op 11 november verzameld om 18.45 uur aan de gemeentelijke feestzaal voor een intimistische wandeling naar het oorlogsmonument op het Vredesplein. Voor de kinderen zijn er fakkels voorzien.
Ter plekke wordt de iconische ‘Last Post’ gespeeld door leden van Koninklijke Fanfare Sint-Pieter. Er wordt even tijd gemaakt om te bezinnen, met muziek (verzorgd door leerlingen van Muziekacademie Herenthout) en voordracht (door radiostem Jan Van Delm). Terug aan de feestzaal, trakteert het gemeentebestuur de deelnemers op een (warm) drankje.

OOIT WEER!? ... NOOIT MEER?!
“Ooit Weer!? ... Nooit Meer?!” is een familievoorstelling met dans, muziek, zang, woord en beeld, die de verschillende, sterk wisselende gevoelens oproept die oorlog en conflicten teweegbrengen, en waarvan kinderen vaak het grootste slachtoffer zijn. Maar het wordt vooral een boodschap van vrede, hoop en verdraagzaamheid voor heden en toekomst, in een geheel dat mee geïnspireerd is door kinderen.
De Herenthoutse basisscholen werden immers van meet af aan bij het project betrokken, en leverden teksten, gedichten, tekeningen, foto’s, ... die tijdens de voorstellingen van “Ooit Weer!? ... Nooit Meer?!” aan bod komen.
In een tent in het park nemen we u mee in een pakkende mijmering, in een regie van Patrick Milbou, en gedragen door Koninklijke Fanfare Sint-Pieter, Muziekacademie Herenthout, Kunstkring Toreke Fotografie, Muses In Motion, Turnkring Blijf Jong en een gelegenheidskoor samengesteld uit de Herenthoutse zangkoren Jubile, Sint-Lutgardiskoor, Sint-Ceciliakoor en Pieter-en-Pauwelkoor.
Om zo veel mogelijk mensen de kans te geven dit unieke evenement bij te wonen, zijn er vier voorstellingen voorzien. Telkens met een maximale tribunecapaciteit van 240 personen. De voorstellingen gaan door op zaterdag 12 en zondag 13 november, telkens om 17 én om 19.30 uur. Kaartjes kosten 2 euro en zijn te koop op Loket Vrije Tijd en bij de krantenwinkels.
Na de voorstelling – die ongeveer een uur duurt – is er de mogelijkheid om na te praten en een drankje te nuttigen in het polyvalent lokaal van de nabij gelegen lagere school Klim-op, ten voordele van Levensloop Neteland.









Geen opmerkingen: