donderdag 30 maart 2017

Heropening parochiekerk

1 april staat met rood gemarkeerd in de agenda van de Herenthoutse geloofsgemeenschap. Na meer dan een jaar van restauratiewerken wordt de Sint-Pieter-en-Pauwelkerk zaterdag immers weer opengesteld. Zo’n tien vrijwilligers van de parochie staken de voorbije dagen de handen uit de mouwen om onze kerk piekfijn in orde te maken. “We zien er al weken naar uit en eindelijk gaat het zo ver zijn”, glunderde Julia De Winter dinsdag op RTV.

Al die tijd moesten de gelovigen de misviering volgen in een winkelmagazijn. Intussen is het dak van de kerk gerepareerd, de glas-in-loodramen opgeboend en heeft het interieur een nieuw laagje verf gekregen.
De meest spectaculaire restauratie was die van de eeuwenoude glas-in-loodramen. “De ramen zijn weggeweest naast Duitsland”, weet Maria Paepen. “Toch een heel groot project eigenlijk, ik kon het niet geloven toen ze dat zegden. Er zijn een klein beetje zorgen mee geweest, denk ik. Maar het is in orde.”

PIJPJES EN LUIDSPREKERS
Ook het orgel kreeg een opknapbeurt. “We zijn er een goede maand mee bezig geweest”, legt orgelbouwer Bert De Vylder uit. Alle pijpjes uit het orgel - dat zijn er ongeveer 1.580 - zijn er uit geweest en allemaal gereinigd. En dat was wel eens nodig, want het orgel is ongeveer zestig jaar oud.”
Nieuw tenslotte zijn de luidsprekers die in heel de kerk hangen. “Vroeger was het zonder luidsprekers en moesten we goed horen”, zegt Sooi ‘Linkens’ Lieckens. “Dan stond meneer pastoor hier op de preekstoel en alleman hoorde alles niet. Of we zaten soms achter een pilaar.”

IEDEREEN NAAR VOREN
Over de periode dat de misvieringen doorgingen in het winkelmagazijn van Verheyen in de Molenstraat hebben de vrijwilligers alleen maar goede herinneringen. “Het was vooral gezellig”, zegt Julia De Winter hierover. “De mensen zaten korter bij elkaar. En dat gaan we nu ook proberen, om de mensen iets naar voren te krijgen. Want ze hebben altijd de neiging om vanachter gaan te zitten.”

Op zaterdag 1 april om 14 uur heropent bisschop Johan Bonny onze gerestaureerde parochiekerk met een eucharistieviering van en voor onze parochiegemeenschap. Na de viering is er een receptie in de kerk waarop iedereen van harte welkom is. Een en ander betekent ook dat de vieringen van de Goede Week, het vormsel en de eerste communie kunnen doorgaan in onze gerestaureerde kerk.
Foto: RTV


Restauratie van de glasramen ...

Het orgel werd destijds gefinancierd aan de hand van een orgelfonds. De parochianen werd gevraagd 1 frank per gezin per dag te doneren.

Geen opmerkingen: