zaterdag 13 mei 2017

Lode Bosmans overleden

Begin deze week is in Mortsel onverwacht kunstenaar Lode Bosmans (91) overleden. Lode Bosmans werd geboren en genoot zijn jeugd in Herenthout.

Als kunstenaar droeg Lode zijn geboortedorp een warm hart toe. Maar ook het stoetersdorp vergat zijn kunstenaar niet. Eind 2015 was zijn Torekensschool nog het ideale decor voor een retrospectieve. En begin vorig jaar kreeg hij op het uitreikingsgala van de Cultuurprijs en de Jeugdduim uit handen van toenmalig burgemeester Roger Gabriëls (GBL) de Carrièreprijs voor gans zijn oeuvre. Bosmans schonk toen op zijn beurt een natuurlandschap aan het gemeentebestuur.
De plechtige uitvaart van Lode Bosmans vindt vandaag plaats in de Sint-Benedictuskerk in Mortsel. Aansluitend wordt hij te rusten gelegd op de begraafplaats van Edegem.

IDENTIKIT
Lode Bosmans kreeg aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen les van onder anderen Albert Saverijs, Isidore Opsomer, Constant Permeke en W. Vaes. Naast zijn artistiek leven verdiende hij beroepsmatig de kost als leerkracht wetenschappelijk tekenen en kunstgeschiedenis aan het Koninklijk Atheneum te Berchem en de Rijksnormaalschool van Lier.
In 1949 stichtte Bosmans, samen met pater Kallist Fimmers van de abdij van Tongerlo, een Vesper-tekenschool in de Sint-Gummaruskerk van Herenthout, in de volksmond Torekensschool, later erkend als deeltijds kunstonderwijs. Hij was er de eerste directeur. Tijdens de jaren zestig had hij er als leerlingen onder meer René Veris, An Goris en Jef Van Grieken.
Lode Bosmans schilderde in opdracht van pastoor Brouwers ook een kopie van het schilderij ‘Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën’ (origineel van Quinten Matsys), die in de kapel van Uilenberg hangt. De kunstenaar schilderde verder vooral stillevens, landschappen en kinderportretten.


Een jonge Lode Bosmans (rechts), samen met Kallist Fimmers (links) en Theofilus Van Den Hove (midden) in de tuin van het St. Elisabeths Hospital in Trondheim (Foto: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum, 1952).

Geen opmerkingen: