woensdag 21 juni 2017

Brandfase oranje

Door de aanhoudende droogte bestaat er brandgevaar in de bos-, heide- en natuurgebieden. Sinds zondag 18 juni geldt in onze provincie ‘brandfase oranje’.

Deze brandfase duidt op hoog gevaar. Als er brand uitbreekt rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materiaal en mankracht ingezet.
Bij ‘brandfase oranje’ moeten de beheerders van natuurgebieden en de brandweer extra waakzaam zijn. Voor bezoekers van bossen en natuurgebieden geldt onder meer een rookverbod. En het is er sowieso ook verboden om vuur te maken. “We roepen iedereen op om extra voorzichtig te zijn bij activiteiten in natuurgebieden en kinderen niet zonder toezicht in deze brandgevoelige gebieden toe te laten”, klinkt het op de Bouwelse Steenweg.

OZON, HITTE EN WATER
Tevens werd de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan afgekondigd. De bevolking wordt opgeroepen om zich te beschermen tegen de hoge temperaturen en de slechte luchtkwaliteit door de hoge ozonconcentratie.
Vanaf donderdag 22 juni 2017 is er een verbod op het niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater. Door gazons niet langer te sproeien, auto’s te wassen of een zwembad te vullen, moet verspilling worden tegengegaan. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft aangekondigd dat er een algemeen sproeiverbod voor recreatieve doeleinden wordt uitgevaardigd dat in heel Vlaanderen van kracht is.

Meer info vind je op de website van Natuur en Bos: natuurenbos.be

Geen opmerkingen: