vrijdag 23 juni 2017

Getallen van de week: 1.858 en 1.546

Natuurpunt Nete & Aa organiseert op Nijlense Steenweg jaarlijks een paddenoverzet. Op deze manier doet Natuurpunt het aantal verkeersslachtoffers onder de amfibieën aanzienlijk dalen. Ondertussen heeft het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren VOC Neteland een opnamestop ingevoerd omdat er té veel vogeltjes worden binnengebracht en er té weinig personeel is.

Eerst het goede nieuws: dit voorjaar heeft Natuurpunt 1.788 padden en 70 salamanders gered. Er waren opmerkelijk veel bruine kikkers bij, namelijk 786 exemplaren, in vergelijking met vorig jaar. Toen werden er slechts een vijftigtal over gezet. De juiste reden hiervoor is niet gekend, maar volgens Natuurpunt zijn er ook andere plaatsen meer bruine kikkers gered.

OPNAMESTOP VOC
Omdat er té veel vogeltjes worden binnengebracht en er té weinig personeel is, heeft het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren VOC Neteland een opnamestop ingevoerd. “We willen de dieren die we opvangen optimaal kunnen verzorgen”, zegt coördinator Bart Symons deze week in Gazet Van Antwerpen.
“Vogels gaan de randen van het nest opzoeken om wat koelte te vinden en vallen dan sneller uit het nest”, zegt Symons. Het is dus normaal dat juni druk is, maar dit jaar is het extra druk. “Als het niet regent, gaan mensen ook vaker wandelen en is de kans groter dat ze een slachtoffertje vinden. We krijgen meer dieren binnen omdat steeds meer mensen weten wie we zijn en wat we doen.”

RECORD
Afgelopen maandag stond de teller in het VOC Neteland op 1.546 opnames dit jaar. “Dat zijn er ongeveer 200 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 2016 was al een recordjaar met uiteindelijk 2.856 opgenomen dieren. Het ziet er naar uit dat dit record dit jaar sneuvelt.”
Het aantal vrijwilligers dat binnen de organisatie actief is, groeide evenwel niet mee met de toename van het aantal patiënten. “Examens en naderende vakantie zijn bovendien moeilijke periodes voor vrijwilligers. Deze week was het niveau bereikt waarop we geen nieuwe opnames meer konden doen zonder dat de kwaliteit van de opvang er onder lijdt. We moeten keuzes maken. Al zullen we de telefoon wel blijven opnemen. Soms kunnen de vinders zelf iets doen, soms is het verstandig het dier gewoon te laten waar het is.” (Bron: GVA)

Geen opmerkingen: