donderdag 5 april 2018

Gent-Wevelgem door de ogen van een Huirtuitse wielersupporter

Er zit heel wat schrijverstalent in Huirtuit. Neem nu Jurgen Geyselings. Geboren als voetbalfreak ontwikkelde hij later een serieuze supportersboon voor de professor van het peloton, Nick Nuyens. Door meerdere WK’s wielrennen te bezoeken, kreeg Jurgen de wielermicrobe in zich. En die microbe bijt zich steeds harder en harder vast. Via de sociale media ontdekte hij dat de pen hem wel in de hand ligt. Ondertussen publiceerde wielerverhaal.com al acht verhalen van Jurgen.

Tijdens de laatste editie van Gent-Wevelgem mocht Geyselings een dag mee in de auto van dorpsgenoot Gunther Bierinckx, soigneur van Veranda’s Willems-Crelan. Wij publiceren graag een uittreksel uit zijn verslag, dat begint op zaterdag 24 maart ...

KOFFIEKOEKEN
Rond de klok van 7 gaan de soigneurs reeds aan het ontbijt, hen wacht een vermoeiende maar leuke dag. Wanneer wij stilletjes aan wakker worden rond de klok van half 8 horen we buiten al volop bedrijvigheid. Bij het openen van de gordijnen stellen we vast dat de verzorgers en mecaniciens van de verschillende teams al volop in actie zijn. Gent-Wevelgem is voor hen alvast gestart. Wij nemen rustig onze tijd en gaan net als de renners rond 8 uur aan de ontbijttafel. Voor ons een klein ontbijtje: pistolet, eitjes, spek, charcuterie en een lekkere koffiekoek.
Voor de renners die we rond ons zien aanschuiven aan het ontbijt is dat slechts een voorgerecht. Zij moeten de ganse dag zien door te komen met deze stevige maaltijd. Er wordt dus duidelijk meer dan 1 keer aangeschoven aan het ontbijtbuffet. We zien renners passeren als Wout van Aert, Stijn Devolder, Oliver Naesen, Michael Mattews, Stijn Vandenberg, Edward Theuns en nog vele andere bekende gezichten. 1 voor 1 nemen ze de tijd om een goeiemorgen te zeggen of een babbeltje te slaan. Net als Kevin Hulsmans, VIP-chauffeur bij Veranda’s Willems-Crelan. Een fantastische start van de dag hebben we alvast mogen ervaren.

BESLISSENDE DEMARRAGE
Half 10 stipt worden we aan de wagen van onze soigneur verwacht om in colonne met het ganse team af te zakken richting Deinze, de startplaats van Gent-Wevelgem. Een ganse stoet aan wielervoertuigen beweegt zich verder. Op kop de rennersbus, met in hun kielzog 5 ploegauto’s en 2 VIP-busjes. In Deinze worden we verwacht op de parking van de belangrijkste muziektempel van deze streek, De Brielpoort. Daar waar ooit de heren van U2, AC/DC, Pixies, Muse, Placebo en nog vele anderen optraden voor een mensenmassa, komt nu diezelfde massa buiten voor een wandeling tussen de vele teambussen.
Het is 11 uur, het startsein om met de soigneur Deinze te verlaten, een half uurtje voor de renners hun wedstrijd aanvatten. We willen zo de drukte voor zijn die er na de start heerst. Op weg richting Torhout, waar we het peloton een 1e keer zullen zien passeren. De renners hebben hier 30 km op hun teller staan. De ontsnappingspogingen volgen elkaar in sneltempo op. En vlak voor onze neus wordt de beslissende demarrage op gang gebracht. De kopgroep is weg! Na deze passage nemen soigneur en copiloot het roadbook bij de hand op zoek naar de volgende tussenstop in Alveringem. Via Diksmuide, thuisbasis van Klaas Lodewijk en Karl Vannieuwkerke, komen we na een kronkelend ritje aan in Alveringem. Niet zomaar ergens in dit dorp parkeren we de wagen, maar op de perfecte plaats om na het passeren van de koers onze weg verder te zetten.

[...]


Lees hier het volledige wielerverhaal ... (Foto: Jurgen Geyselings)

Geen opmerkingen: