donderdag 2 mei 2019

Is ‘Het Laatste Avondmaal’ in de abdij van Tongerlo dan toch een echte da Vinci?

Vandaag is het vijfhonderd jaar geleden dat Leonardo da Vinci zijn laatste adem uitblies. Wereldwijde aandacht gegarandeerd, maar het grootste nieuws zou wel eens uit de Kempen kunnen komen. Volgens de Amerikaanse historicus Jean-Pierre Isbouts is ‘Het Laatste Avondmaal’ in de abdij van Tongerlo de geschilderde versie van da Vinci’s fresco in Milaan. Meer nog: “Mogelijk maakte da Vinci de potloodtekening die de basis vormde voor de replica, en schilderden hijzelf en zijn leerling die vervolgens in”, aldus Isbouts ...

De Amerikaanse kunsthistoricus Jean-Pierre Isbouts is er heilig van overtuigd dat Leonardo da Vinci meewerkte aan de kopie van zijn wereldberoemde ‘Het Laatste Avondmaal’, die sinds 1545 in de Abdij van Tongerlo hangt. Het Vlaamse onderzoekscentrum Imec gaat deze theorie nu onderzoeken met een hoogtechnologische camera die in het schilderij kan kijken.
Op uitgebreide resultaten van de scans van ‘Het Laatste Avondmaal’ is het nog even wachten, maar volgens professor Isbouts springt één figuur al in het oog: Johannes. Die is geschilderd met een techniek (sfumato) die alleen de meester zelf beheerste. Dezelfde techniek werd bijvoorbeeld ook gebruikt bij de ‘Mona Lisa’. Isbouts noemt het schilderij in Tongerlo net daarom zelfs liever een tweede versie dan een replica. (Bron: eoswetenschap.eu)


De levensgrote kopie van Leonardo’s beroemde fresco uit de refter van het Santa Maria delle Grazie in Milaan werd grotendeels over het hoofd gezien door de historische literatuur. Kunstkenners Jean-Pierre Isbouts (Fielding Graduate University, Santa Barbara) en Christopher Brown (Brown Discoveries, North Carolina) ‘herontdekten’ het in 2015 tijdens het onderzoek voor hun boek ‘The Young Leonardo’.

Extra bladwijzer >>> Lees hier het volledige artikel.

Geen opmerkingen: