zaterdag 9 mei 2020

De donkerste bladzijde uit onze Huirtuitse geschiedenis ...

Gisteren herdachten we het einde van WOII. Maar wisten jullie ook dat een kleine acht maand eerder misschien wel de donkerste bladzijde uit onze Huirtuitse geschiedenis werd geschreven? Wijlen Gaston Verheyen tekende de dramatische gebeurtenissen van vrijdag 15 september 1944 op in het boek ‘Geschiedenis Herenthout, Oorlog 1940-1945’.

Het ‘dubbele drama’ haalde in december vorig jaar ook de eindejaarsshow van Stefan Laenen en Peter Hens. “Opdat we hen nooit zullen vergeten!”
De Huirtuitse tragedie begon bij de dood van Francis Cogels, de voorzitter van verzetsgroep Fidelio en schoonzoon van de baron van het kasteel Herlaer, die per ongeluk werd doodgeschoten aan een wachtpost van zijn eigen verzet. Jammer genoeg veroorzaakte zijn dood daarna onrechtstreeks nog enkele burgerslachtoffers.
Op 15 september 1944, de dag van Cogels’ begrafenis, zagen de Duitsers de kans om even terug te keren naar ons dorp, aangezien iedereen van het verzet in de kerk zat. In een van de huizen die ze binnengingen, stond verzetsstrijder Edouard Mertens echter van wacht. Mertens liep weg naar de koer van een ander huis en sprong daar over een muurtje, maar kon gevat worden door de Duitsers.
Ook Frans Horemans en zijn twee zonen Adolf en Marcel werden meegenomen. De Duitsers dachten dat zij ook van het verzet waren, wat niet waar was. “Moeten we nog ver?” Als antwoord hebben de Duitsers hen in een veld, recht tegenover de elektriciteitscabine langs de Molenstraat, alle vier geëxecuteerd. Voormalig burgemeester Eugeen Lemmens noemde hen alle vijf helden.
Meer over deze tragische dag lees je hier ... “Opdat we hen nooit zullen vergeten!”

Herdenk jouw held uit de Tweede Wereldoorlog!
Het War Heritage Institute lanceerde naar aanleiding van de 75e verjaardag van het einde van WOII de herdenkingscampagne ‘We will meet again’. Post een foto ter herdenking van jouw held uit de Tweede Wereldoorlog met #wewillmeetagain op de gelijknamige eventpagina. Iemand uit jouw familie die onder de wapens was of gedeporteerd werd, een verzetsheld uit jouw gemeente of een historisch figuur die jij wil herdenken.

Geen opmerkingen: