dinsdag 30 september 2008

Volleybaluitslagen (27 september)

Eerste nationale heren A
VC Herenthout - Avoc Achel >>> 1-3
Herenthout was voor zijn eerste wedstrijd te fel verzwakt om zich voldoende te meten met een sterk Achel. Maarten Sohie en Hans Vermeerbergen waren al langer gekwetst en vorige donderdag moesten ook Kris Eyckmans (hernia) en libero Joachim Faes (knie) forfait geven. In hun plaats speelden de jongeren Hans Reyserhove, Jef Van den Brande en Ignace Van den Broeck.
In de eerste twee sets hield VC gelijke tred. Bij 18-18 in set 1 ging de receptie echter compleet onderuit en bij 20-21 in set 2 werden enkele jeugdzonden Herenthout fataal. Een goed geïnspireerde Jan De Gang liet Filip Houtmeyers, Hans Reyserhove en Wart Stuyts scoren in set 3. In de vierde set kon VC zich na een vroege achterstand niet meer herpakken. (setstanden: 18/25, 21/25, 25/19 en 17/25)

Tweede divisie dames A
VC Herenthout - Velvoc ’88 Veltem >>> 0-3
setstanden: 25/27, 20/25, 18/25

Heren eerste provinciale
VC Herenthout - Ginderbroek VBC Mol >>> 3-1

Voetbaluitslagen (27 en 28 september)

Derde provinciale C
Herenthout - Heffen >>> 0-3

KBLVB Cup - 8e finales
Valvecke - El Toro Paal >>> 3-1
KBLVB Beker van Antwerpen - 16e finales
Diamantschijf - Wittegracht >>> 2-4
Lindau - Supers >>> 2-3
KBLVB Beker Heylen - 8e finales
Diamantschijf B - HSV B >>> 7-1
Victoria B - Valvecke B >>> 8-0

VOKLV - Zondagvoormiddagcompetitie
Tonetta 2 - V. Boerenbond >>> 3-6
Putte - De Leeuwen >>> 0-2
Zegbroek - Tonetta 1 >>> 3-1
VOKLV - Zondagnamiddagreeks (Beker van Antwerpen)
VK Huirtuit - De Post >>> 1-1 (4-2)

zaterdag 27 september 2008

20 jaar Kroegentocht

De Herenthoutse Kroegentocht, R&B Review, Rhythm-and-blues Herenthout, de Moeder van alle Kroegentochten, … Zoveel verschillende namen die in de volksmond circuleren en die eigenlijk allemaal hetzelfde betekenen: een zaterdagavond uit in een aantal gezellige kroegen in Huirtuit, met daarbovenop uitstekende livemuziek die de avond des te beter maakt.
Wat ooit begon als ‘The Bluestrain’ is stilaan uitgegroeid tot een vaste waarde op de eerste zaterdag van oktober. Zo zijn er in de loop der jaren heel wat bekende en minder bekende groepen de revue gepasseerd, denken we maar aan El Fish, Trigger Finger, Dizzy Dave (Electric Kings), Guy Swinnen (The Scabs), Bart Buls, Axl Pelemans, Kid Coco, ... Voor elk wat wils dus, een credo waar met Big Dave & Pesic, Black Jack en Blues Lee ook dit jaar niet aan getornd wordt. Ambiance verzekerd!
En da’s nog niet alles. In een tijd waarin alles duurder wordt, breekt MiNC met deze trend. Voor een ticket betaal je in voorverkoop amper 5 euro, aan de kassa worden dit er 8 en jongeren (-18 jaar) betalen aan de kassa op vertoon van hun identiteitskaart slechts 3 euro. Een héél mooi initiatief!

TENTOONSTELLING – ‘20 JAAR KROEGENTOCHT IN BEELD’
Twintig jaar kroegentocht brengt heel wat interessant archiefmateriaal met zich mee. Ter gelegenheid van het jubileum loopt er dit weekend een overzichtstentoonstelling in Torekensschool. Je kan er kennismaken met heel wat beeldmateriaal over de Herenthoutse kroegentocht.
De artiesten, de posters, de tickets, de verhalen en uiteraard heel wat unieke anekdotes en weetjes. Als je van dit alles dorst hebt gekregen, kan je terecht in MiNC’s gezellige ‘Bluescafé’. Hier vind je alvast enkele foto’s die wij maakten tijdens de 14e editie.

Wat >>> 20e R&B Review Herenthout // Tentoonstelling ‘20 jaar Kroegentocht in beeld’
Programma >>> BB & The Bluesbusters (Switch) // Big Dave & Pesic (Titanic) // Black Jack (Molenhuis) // Blues Juice (GOC Ter Voncke) // Blues Lee (De Kroon) // Brood Zonder Boter (’t Tegendeel) // Casablanca Carambol Company (Lamoen) // Continental Radialband (De Koeter) // Hoodoogang (’t Kroegske) // Las Tres Cervezas (De Kluis)
Waar & wanneer >>> 10 kroegen in het centrum van Herenthout, op zaterdag 4 oktober 2008, vanaf 21 uur // De overzichtstentoonstelling in de Sint-Gummaruskapel (Vonckstraat) is toegankelijk op zaterdag 27 en zondag 28 september 2008 (telkens van 14 tot 22 uur) en op zaterdag 4 oktober 2008 (tijdens de R&B Review)
Tickets >>> 5 euro (vvk), 8 euro (kassa), 3 euro (jongeren -18 jaar). Kaarten in voorverkoop zijn te verkrijgen in alle deelnemende kroegen. De overzichtstentoonstelling is gratis te bezoeken.

Benvis
Benvis in 2002: Jim Morrison achterna. (foto: eVER)

donderdag 25 september 2008

Kledingophaling

Op zaterdag 27 september organiseert Eenheid weer een ophaling van oude kleding, schoenen, handtassen en dekens. De hulpactie kwam tot stand in samenwerking met het Vlaams Internationaal Centrum en komt een project voor de opvang van straatkinderen in Brazilië ten goede. Voor een goede gang van zaken wordt gevraagd om je spullen op een zichtbare plaats langs de weg te zetten, liefst vóór 9 uur. Mocht je vragen hebben, kan je altijd contact opnemen met Ludo Cambré (014-51 31 91).

zondag 21 september 2008

Volleybaluitslagen (20 september)

Heren eerste provinciale
Gelmers Hoogstraten - VC Herenthout 3-1

Heren tweede provinciale A
Rijkevoc-Rijkevorsel - VC Herenthout 3-0

Sisters On Tour voor het goede doel

Net zoals de voorbije jaren organiseert de Kempense Hulpgroep ook nu weer een kaas-, bier- en wijnavond. Eén en ander vindt plaats op zaterdag 22 november in GOC Ter Voncke. Naar jaarlijkse traditie wordt de avond gekoppeld aan een optreden. Na het succes van vorig jaar werd opnieuw gekozen voor Sisters On Tour. Dit gezelschap zorgt voor een wervelende avondvullende show in de vorm van een komische travestie-act.
De opbrengst van het evenement wordt verdeeld onder de verschillende projecten waarvoor de hulpgroep reeds meerdere jaren geld inzamelt. Kaarten zijn vanaf nu te koop in café De Kluis op de Markt.

Wat >>> Kaas-, bier- en wijnavond, met een optreden van Sisters On Tour
Waar & wanneer >>> GOC Ter Voncke, Vonckstraat in Herenthout // zaterdag 22 november 2008
Tickets >>> € 20, vvk in De Kluis

Tweede ‘Dag van de burger’

Op zaterdag 27 september is GOC Ter Voncke het decor voor de tweede ‘Dag van de burger’. Net als vorig jaar is er een namiddag- en een avondprogramma. Tussen 14 en 18 uur staat er volks amusement op het programma met een optreden van Jazz Of The Kempen. Voor de hongerigen staat er taart met koffie op het menu. ’s Avonds kan je vanaf 20.30 uur een dansje placeren op de muziek van de Prins Jr. Band.
Als vanouds wordt de opbrengst van het bal verdeeld onder een aantal Huirtuitse verenigingen. Dit jaar zijn dat de brandweer, het Rode Kruis, Jeugdatelier Matsijs, De Netespurters, FCF De Kroon, Kunstkring Toreke Fotografie, Atletiekclub Herenthout en de Katholieke Vereniging voor Gehandicapten.

Wat >>> Dag van de Burger
Waar en wanneer >>> GOC Ter Voncke, Vonckstraat in Herenthout // op zaterdag 27 september, vanaf 14 uur
Tickets >>> € 5,00, vvk: € 4,00

Voetbaluitslagen (20 en 21 september)

Derde provinciale C
SC Mechelen - Herenthout >>> 0-0
Het eerste elftal van KFC Herenthout heeft die vervelende nul van het bord geveegd. Op het veld van SC Mechelen stond na 90 minuten een brilscore op het bord, goed voor een eerste punt. Maar daarmee is dan ook meteen alles gezegd. Vorige zondag werden onze jongens op eigen terrein nog ingeblikt door leider Hooikt met 1-8. In Mechelen liep het gelukkig niet zo’n vaart, maar dat kwam vooral omdat de thuisploeg een tiental kansen miste. Toen in de 70e minuut de 1-0 dan toch in de maak leek, werd de Mechelse spits Leroy door doelman Laenens vakkundig onder de grasmat geschoffeld. De Herenthoutse goalie mocht meteen gaan douchen, maar pakte door z’n drieste optreden wel een punt.
De eigen aanhang ziet KFC ondertussen al in vierde provinciale. Maar zegt een Nederlands spreekwoord niet dat wie de jeugd, óók de toekomst heeft? En jeugdploegen hebben we genoeg in Herenthout: zes elftallen bij de duiveltjes; drie bij de preminiemen en de miniemen; en twee bij de kadetten en de scholieren. Sponsor van Herck ziet één en ander wél nog zitten en stak alle elftallen tot en met de scholieren onlangs nog in het nieuw.

KBLVB Reeks 1
Fiat De Kroon - Valvecke >>> 5-0
KBLVB Reeks 2A
Sportief - Diamantschijf >>> 0-6
KBLVB Reeks 3
Lindau - Goelen Rotonde >>> 8-1
Fortuna - Centerveu >>> 1-0
Lazio Coma - ’t Hutteke >>> 3-4
KBLVB Reeks 4
SK Diamant B - Valvecke B >>> 6-3
Sportief B - Diamantschijf B >>> 0-4
Fiat De Kroon B - Heist Goor B >>> 5-2

VOKLV - Zondagvoormiddagcompetitie
Tonetta 1 - Putte >>> 4-4
De Leeuwen - De Teigetjes >>> 0-8
Knuddeboys - Tonetta 2 >>> 1-2
VOKLV - Zondagnamiddagcompetitie
Vorsel - VK Huirtuit >>> 5-6

woensdag 17 september 2008

Architectenbureau in gebreke

Architectenbureau Paul Gevers uit Kasterlee is in vereffening gegaan. “En dan?!?”, klinkt het Vanden Boeynants-gewijs in de Huirtuitse huiskamers. Maar voor u dit berichtje meteen in de vuilnismand kiepert, moet u weten dat het bureau jaren geleden was aangesteld om de restauratie aan onze Sint-Pieter-en-Pauwelkerk uit te voeren. Sinds de vereffening zit het dossier muurvast.
Doordat Gevers de werken aan de kerktoren niet kan verderzetten, moet één en ander nu helemaal worden overgedaan. Het gemeentebestuur ziet zich verplicht op zoek te gaan naar een andere architect. Naar verluidt verliest de gemeente ongeveer 22.500 euro aan deze zaak. Er volgt dan ook een procedure om Gevers in gebreke te stellen.

Power pom pom

Het Nieuwsblad is op zoek naar mannen en vrouwen met macht. De krant wil in kaart brengen welke stem het luidst klinkt in elke Vlaamse gemeente. “Wanneer zij spreken, wordt naar hen geluisterd. Zij zijn dé bepalende figuren in hun gemeente, door hun politieke macht, economisch belang, inzet in het verenigingsleven, of hun bekende gezicht”, klinkt het een beetje pathetisch. De krant nomineerde voor elke gemeente minstens vijf personen. Op Het Nieuwsblad - M/V met macht kan iedereen tot en met 28 september mee beslissen wie de m/v met macht in zijn of haar gemeente is. Ook Herenthout ontsnapte niet aan het lodderig oog van de reporters van Het Nieuwsblad. Stemmen doe je hier. De Huirtuitse genomineerden zijn: Sander Ooms, Emilia Kuppens, Roger Gabriëls, Yves Dillen en - godbetert - Jef A.
Mag ik even stilstaan bij die laatste nominatie? Afgezien van het feit dat de idee alleen al te zot om los te lopen is, verbaast ze ons niet echt. Nadat onze wegen abdrupt scheidden, schakelde den dagklapper immers een bevriend journalist van dezelfde kwaliteitskrant in, om een extra nummer van De Nieuwe Schakel - eentje waarin wij ons zegje deden - niet te laten verschijnen. De man dreigde met juridische stappen omdat de naam van de bewuste krant in het oorspronkelijke editoriaal voorkwam. Jammer genoeg was het ding toen al gedrukt en zagen wij óók die centen door onze neus geboord. Macht dus, zij het met een pejoratieve bijklank.
Maar laat u door ons vooral niet beïnvloeden. De uiteindelijke beslissing ligt bij u. Als u bijvoorbeeld vindt dat het op de helling zetten van een jarenlange traditie - wij doelen hier op de voetbalwedstrijd tussen de geboortejaren ’61 en ’62 - synoniem staat met het bezitten van macht, moet u zich vooral niet inhouden.
Voorlopig zijn dit de resultaten voor Herenthout: Roger Gabriëls neemt de kop met 69,23 procent van de stemmen, gevolgd door Sander Ooms (19,23 %) en Emilia Kuppens (11,54 %). Nu, écht veel stemmen zijn er nog niet uitgebracht; de teller staat momenteel op 26.

dinsdag 16 september 2008

Net niet voor Nuyens in Vuelta

Nick Nuyens was gisteren dicht bij een derde Belgische zege in de Vuelta, maar in een kopgroep met drie Spanjaarden liet de Cofidis-man zich uiteindelijk nog verschalken door David Garcia Dapena. Zeventien seconden na de Galicia-renner won Nuyens makkelijk het sprintje om de tweede plaats van Juan Manuel Garate. Het kwartet maakte deel uit van een kopgroep van zeventien renners.
Samen met David Arroyo toonde Nuyens zich veruit de beste in het klimwerk. De Bom van Bevel ging er op zes kilometer van de finish zowaar alleen vandoor, maar werd onder impuls van vooral Garate weer gegrepen. Garcia Dapena kende iets later meer geluk en mocht solo naar zijn grootste zege in zijn tienjarige carrière rijden.
Nuyens had achteraf niet zo’n goed gevoel. “Dit ligt voor mij in het verlengde van het hele jaar: net niet”, vertelde hij aan Sporza. “Het waren drie Spanjaarden tegen één Belg, zo voelde ik het toch aan. Dat is niet abnormaal, maar natuurlijk niet makkelijk. Wanneer ik versnelde, kreeg ik een Spanjaard mee. Maar toen Dapena ging, bleven die Spanjaarden zitten. Ik heb mezelf niets te verwijten, maar het is wel balen. Mijn teller van 2008 staat nog altijd op nul.”
Na zijn sleutelbeenbreuk in de Giro heeft Nuyens naar één wedstrijd toegeleefd. “Op het WK wil ik er staan. Mijn conditie is goed, dat is nu weer bevestigd. Ik mag stellen dat ik de ambitie heb om wereldkampioen te worden. Of het lukt is uiteraard iets anders. Ik wil een heel sterke koers rijden met een sterke Belgische ploeg.”

maandag 15 september 2008

Herenthoutse Bosloop

Drie Herenthoutenaren mochten gisteren het hoogste schavotje beklimmen tijdens de Herenthoutse Bosloop. Chris Gommers won de 7 km bij de mannen; de 14-jarige Kaat Vermeulen deed hetzelfde in de 4 km voor dames. Alexandra Van Besouw was dan weer de snelste bij de meisjes in de korte bosloop van 1 km. Ook Vincent Bierinckx (3e - 10 km) en Gillian Van Tichtelt (3e - 1 km) haalden het podium.

10 km (mannen) >>> 1. Bart Lieckens (Westerlo - 10 km in 31.41); 2. Jo Prims (32.11); 3. Vincent Bierinckx (Herenthout - 32.33)
7 km (mannen) >>> 1. Chris Gommers (Herenthout - 7 km in 22.29); 2. Nick Renders (23.36); 3. Michael Vermeylen (23.58)
4 km (mannen) >>> 1. Dries Torfs (Olen - 4 km in 13.00); 2. Gerry Verhaert (13.02); 3. Nick Verheyden (13.32)
10 km (dames) >>> 1. Francine Ceulemans (Elewijt - 10 km in 44.58); 2. Annelies Rijnders (47.33); 3. Katrien Vervoort (47.59)
7 km (dames) >>> 1. An Claes (Westerlo - 7 km in 26.41); 2. Sandra Van Steen (27.15); 3. Katrien Goyvaerts (29.36)
4 km (dames) >>> 1. Kaat Vermeulen (Herenthout - 4 km in 14.31); 2. Julie Vervloet (15.36); 3. Katrien Van het Hoof (15.36)

Extra >>> Klik hier voor alle uitslagen.

Open Monumentendag is succes

De 20e editie van de Open Monumentendag Vlaanderen heeft gisteren de kaap van 500.000 bezoekers opnieuw vlot overschreden. Thema dit jaar was ‘monumenten uit de 20ste eeuw’. In 210 steden en gemeenten waren meer dan 600 monumenten opengesteld. Het thema werd verder ook belicht in 550 vaak zeer uiteenlopende activiteiten.
In Herenthout stippelde de Culturele Raad een wandeling uit langs enkele markante dorpsgezichten. Aan de hand van een 60-tal foto’s en briefkaarten kon de wandelaar ter plaatse de invloed van de 20e eeuw vaststellen. Startpunt van de wandeling was Torekensschool. Daar konden de bezoekers een tentoonstelling bezoeken met foto’s van de processie van 1963, naar verluidt de allerlaatste processie die door het centrum van Herenthout trok. Zowel de wandeling als de tentoonstelling bleken een schot in de roos, want ondanks de geringe reclame die werd gemaakt, telden de organisatoren vlotjes 170 bezoekers in Torekensschool.
Traditioneel werd aan het slot ook het thema voor volgend jaar bekend gemaakt. Op zondag 13 september 2009 staat de 21e Open Monumentendag Vlaanderen in het teken van ‘zorg’: er wordt dan gefocust op gebouwen die te maken hebben met zorg en welzijn, maar uiteraard ook op de zorg voor monumenten.

De processie van 1963
Eén van de tentoongestelde foto’s met vooraan o.a. Cel Sigaret, den Hotteman en Marcel van Pietjes. (foto: Gust Peeters)


De foto’s hingen blijkbaar een beetje te hoog ... (Foto's: eVER)

Eenrichtingsverkeer op Zwanenberg en in Albertstraat

Afgelopen vrijdag werd op de Zwanenberg, recht tegenover de bib, gestart met de bouw van drie nieuwe eengezinswoningen. Omdat tijdens de duur van de werken een gedeelte van de rijbaan ingenomen zal worden door de werf, heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om op de Zwanenberg en in de Albertstraat tijdelijk eenrichtingsverkeer in te voeren. Op die manier wil men de overlast tot een minimum te beperken.
Het eenrichtingsverkeer geldt voor het verkeer komende uit de Molenstraat en de Zwanenberg. Het verkeer voor fietsers en bromfietsers blijft wel mogelijk in de beide richtingen. De vermoedelijke duur van de werken wordt geschat op drie maanden. Eind november zou alles dus weer in orde moeten zijn.

Voetbaluitslagen (13 en 14 september)

Derde provinciale C
KFC Herenthout - KV Hooikt >>> 1-8
Herenthout heeft gisteren een opdoffer van jewelste gekregen. Op eigen veld werd er verloren met zware 1-8 cijfers. Bij de rust stond er al een droge 0-5 op het scorebord. Bij de bezoekers stond Joeri Uyterhoeven vier keer aan het kanon. Elio Sels en Jelle Cotemans verdeelden de vier andere doelpunten netjes onder elkaar. Luka Cecelja redde in de 72e minuut de Huirtuitse eer. Volgens onze man moet het van in 1958 of 1959 geleden zijn dat KFC nog met zulke cijfers de boot in ging. Toen was Dessel de beul van dienst en werd het 10-3.

KBLVB Reeks 1
Fiat De Kroon - Heidester >>> 0-5
Valvecke - Goelen Rotonde >>> 2-3
KBLVB Reeks 2A
Diamantschijf - Varenwinkel >>> 3-1
KBLVB Reeks 3
De Weerdt C - Lindau >>> 2-1
’t Hutteke - Fortuna >>> 5-3
KBLVB Reeks 4
Valvecke B - Vera Nijlen B >>> 5-1
Diamantschijf B - Varenwinkel B >>> 2-1
Fiat De Kroon B - Rs Corsica B >>> 2-3

VOKLV - Zondagvoormiddagreeks
Tonetta 2 - De Leeuwen >>> 3-3
De Teigetjes - Tonetta 1 >>> 1-1
VOKLV - Zondagnamiddagreeks
VK Huirtuit - Vrijgezellen >>> 4-6

Gemiddelde leeftijd bij overlijden

De gemiddelde leeftijd van de inwoners van België die in 2007 overleden, bedroeg exact 76,32 jaar. Mannen die vorig jaar stierven, werden gemiddeld 72,91 jaar oud en vrouwen 79,66 jaar. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie, die vorige week werden vrijgegeven.
Wij vroegen voor u de cijfers van Herenthout op. In onze gemeente stierven er vorig jaar 86 mensen: 43 mannen en 43 vrouwen. De gemiddelde leeftijd bij overlijden van mannen was 77,43 jaar, voor het arrondissement stond het cijfer op 73,76 jaar en in de provincie 74,47 jaar. Bij de vrouwen bedroeg de gemiddelde leeftijd bij overlijden 80,68 jaar, in het arrondissement 78,74 jaar en in de provincie 79,93 jaar.
De gemiddelde leeftijd bij overlijden van mannen en vrouwen in Herenthout is 79,06 jaar. In het arrondissement Turnhout doet enkel Arendonk beter met 79,49 jaar. De gemiddelde leeftijd bij overlijden in het arrondissement bedraagt 76,19 jaar, tegenover 77,27 jaar in de provincie Antwerpen.
Onze provincie scoort hiermee het hoogst, gevolgd door West-Vlaanderen (77,05 jaar) en Vlaams-Brabant (76,99 jaar). De gemiddelde Brusselaar die in 2007 stierf, werd 76,95 jaar oud, de gemiddelde Vlaming 76,78 jaar en de gemiddelde Waal 75,44 jaar. Wat de arrondissementen betreft, worden de hoogste cijfers genoteerd in de arrondissementen Diksmuide (78,19 jaar), Tielt (78,15 jaar) en Mechelen (77,77 jaar).

woensdag 10 september 2008

Volleybaluitslagen (Beker van België)

Beker van België - 32e finales (6/9/2008)
VC Herenthout - VBC Waremme >>> 0-3
Trainer Rongé had het vorige week al voorspeld: de bekerwedstrijd tegen het versterkte Waremme ging een zware dobber worden. Ondanks goed aanklampen in de eerste twee sets, moest Herenthout in de titelkandidaat van eerste nationale zowel aanvallend als blokkerend zijn meerdere erkennen. Jan De Gang, Wart Stuyts en Joachim Faes weerden zich voortreffelijk, maar de afwezigheid van Maarten Sohie woog uiteindelijk zwaar door. In de derde set werd VC, dat verder ook nog aantrad met de jongeren Van Reyserhoven, Van den Brande en Gijsemans, van het kastje naar de muur gespeeld door een bijwijlen imponerende tegenstander. (setstanden: 20-25, 19-25 en 16-25)

maandag 8 september 2008

Voetbaluitslagen (6 en 7 september)

Derde provinciale C
Exc. Kessel - KFC Herenthout >>> 2-1
Onze jongens kwamen in de tweede helft op voorsprong via Niels Torfs (50’). Kessel kwam echter langs (72’) en in extremis (90’) nog voorbij Herenthout.

KBLVB Reeks 1
Lier Und. - Fiat De Kroon >>> 0-2
Heidester - Valvecke >>> 5-0
KBLVB Reeks 2A
Heultje - Diamantschijf >>> 2-0
KBLVB Reeks 3
Lindau - Bergen >>> 3-0
Het Forum - ’t Hutteke >>> 0-3
Fortuna - La Folie >>> 3-2
KBLVB Reeks 4
Gooreinde B - Valvecke B >>> 3-2
Heultje B - Diamantschijf B >>> 0-4
Sportief B - Fiat De Kroon B >>> 2-2

VOKLV Zondagvoormiddagreeks
Tonetta 1 - Tonetta 2 >>> 7-0
De Leeuwen - Pulle >>> 4-1
VOKLV Zondagnamiddagreeks
Wittegracht - VK Huirtuit >>> 2-1

zaterdag 6 september 2008

Open Monumentendag

Op zondag 14 september vindt in Vlaanderen de 20e Open Monumentendag plaats, met als passend jaarthema: de 20e eeuw. Ook Herenthout viert mee. De cultuurraad stippelde een wandeling uit langs Herenthoutse gebouwen. Ter plaatse kan men op foto’s vaststellen hoe één en ander de tand des tijds heeft doorstaan, of juist niet. Eindpunt van de themawandeling is het museumcafé De Wimpe. In de Sint-Gummaruskapel is er een fototentoonstelling van de allerlaatste processie die door de Herenthoutse straten trok. De oorspronkelijke dia’s werden geschoten door wijlen Gusje Peeters en digitaal gescand en bewerkt door Staf Palmans.
Sinds de eerste editie in 1989 mogen we Open Monumentendag Vlaanderen een succes noemen. Dat is te danken aan de inzet van de Lokale Comités - het fundament van OMD Vlaanderen, de knowhow van de provincies en de Vlaamse overheid, de ondersteuning door het Coördinatiecentrum en de impulsen van de divers samengestelde Stuurgroep. Die combinatie werkt.
In al die tijd is dit cultuurfeest stilaan zelf een monument geworden dat door alle betrokkenen met zorg wordt omringd en door het publiek bewonderd. Duizenden monumenten openden de voorbije 20 jaar hun deuren: abdijen, industriële sites, kerken en kathedralen, scholen, bibliotheken, kastelen, privéwoningen, hoeves, kloosters en stadhuizen maar ook landschappen en archeologische sites werden jaarlijks bezocht door honderdduizenden bezoekers.

Uniek boek
Naar aanleiding van de 20e verjaardag van OMD werden twintig monumenten uit de eeuw van de vooruitgang gebundeld in een uniek boek: ‘20 markante monumenten van de 20ste eeuw’. Deze monumenten staan tijdens deze editie van OMD ook extra in de kijker. Het boek doet de lezer stilstaan bij de bakens in de Vlaamse bouwgeschiedenis. Het zijn stuk voor stuk monumenten die tekenend zijn voor de evolutie van ons stedelijke landschap en de noden van de samenleving tijdens de voorbije eeuw. De schitterende foto’s van Stefan Dewickere laten ons binnenkijken en genieten van het lijnenspel in drie dimensies. Op 6 september biedt De Standaard dit boek aan voor slechts 9,95 euro in plaats van 29,95 euro bij een Standaard Boekhandel in uw buurt. Knip de bon op 6 september uit De Standaard en ontdek het verhaal achter de gevels.

Campagnebeeld
De promotie van OMD gebeurt jaarlijks aan de hand van een campagnebeeld. Dit jaar werd gekozen voor een afbeelding een 20e eeuws gebouw én de bedenker ervan. Zo vestigen we de aandacht op de interessante relatie tussen de architect en zijn gebouw in de 20e eeuw. Beiden ontwikkelden zich tot ‘monumenten’ van de vorige eeuw. Op het beeld ziet u Alfred Hardy en de betonnen paddenstoelvormige loodsen van het vliegveld van Grimbergen.

Alfred Hardy

Wat >>> Open Monumentendag, met een wandeling rond het thema ‘Herenthout: vroeger en nu’ en de tentoonstelling ‘Vergane volksdevotie: processie’.
Waar en wanneer >>> St.-Gummaruskapel, Vonckstraat in Herenthout, op zondag 14 sepember, vanaf 10 uur.
Extra >>> Zin om andere horizonten op te zoeken? Met de speciale dagpas van De Lijn reist u op zondag 14 september onbeperkt met tram en bus. Vraag ernaar bij uw chauffeur van De Lijn en voor maar 2,5 euro brengen zij u overal naartoe! Surf naar De Lijn of bel De LijnInfo op 070-220 200.

Remake van ‘Bloed, zweet en tranen’

Theater Tarantel, FC Valvecke, Stefan Daems en Eddy Verschueren hebben bij het gemeentebestuur een subsidieaanvraag ingediend voor een vernieuwend socio-cultureel project. Met ‘Bloed, zweet en tranen’ van Jack Staal willen de vier culturele spelers een totaaltheaterproductie brengen waaraan het publiek interactief deelneemt.
De organisatie maakt zich sterk dat de combinatie van theater, film, muziek én sport, een vernieuwend en uitdagend proces is. Ook de samenwerking tussen verschillende verenigingen én personen wordt gestimuleerd. Ze is in dit geval zelfs grensoverschrijdend, gezien het feit dat een cultuurverenging, een sportvereniging, een cineast en een particulier de handen in elkaar slaan voor een nieuw cultureel evenement. Klapstuk wordt ongetwijfeld de aankomst van een wielerkoers aan het begin van het stuk.
Het project wordt nu getoetst aan het reglement dat door het gemeentebestuur werd uitgewerkt. Bij een eventueel gunstig advies kan de organisatie van ‘Bloed, zweet en tranen’ rekenen op een subsidie van maximaal 5.000 euro.

vrijdag 5 september 2008

VC Herenthout start zonder Sohie

Volgend weekend wordt het nieuwe volleybalseizoen op gang gefloten met de Beker van België. Herenthout ontvangt op ’t Kapelleke reeksgenoot Waremme, een aartsmoeilijke opdracht als we trainer Ronny Rongé mogen geloven. “Waremme heeft gekocht om kampioen te worden”, aldus Rongé gisteren in Het Laatste Nieuws. “Slechts drie spelers werden behouden en alle nieuwelingen kwamen vorig seizoen uit op Liga-niveau.”
Maar ook Herenthout is versterkt uit de transferperiode gekomen. “Spelverdeler Jan De Gang (Puurs) heeft veel ervaring en middenman Mano Cleynhens (Antwerpen) heeft lengte én power”, weet Rongé. Alleen jammer dat Maarten Sohie is uitgevallen in de voorbereiding. “Bij zijn laatste smash in het tornooi van Antwerpen liep hij een ernstige enkelblessure op. Verwacht wordt dat hij vier, vijf weken out is. Daardoor zijn onze kansen in de komende bekermatch gevoelig verminderd”, beseft Rongé.
Herenthout kende trouwens een wisselvallige voorbereiding. Doordat verschillende spelers ontbraken, moest Rongé zijn jongeren laten opdraven. Hij hoopt dan ook snel met de volledige kern te kunnen trainen.

maandag 1 september 2008

Voetbaluitslagen (31 augustus)

Derde provinciale C
KFC Herenthout - BO Beerzel >>> 0-2

Een vol park

De Parkfeesten en goed weer: meer dan eens is het geen goed huwelijk gebleken. Afgelopen weekend kreeg de organisatie voor het eerst in vijf jaar de onvoorwaardelijke medewerking van de weergoden. Het terras in het park aan de kerk liep voor deze lustrumeditie dan ook behoorlijk vol. Twee ellenlange soundchecks zorgden ervoor dat het programma behoorlijk uitliep. Het was dan ook al zondag toen de stekker werd uitgetrokken.
De enigen die zich aan het opgelegde tijdschema hielden, waren de jongens van Consanguinity (***). Matthias, Raf en Tom hadden de eer om de Parkfeesten te mogen openen en speelden een bezielde set. De halverwege ingebouwde akoestische versies van ‘Mad About You’ (Hooverphonic), het eigen ‘Welcome To The New World’ en ‘All Along The Watchtower’ (Bob Dylan), zorgden bovendien voor een mooi rustpunt. Hét absolute kippenvelmoment was echter het instrumentale ‘Heaven’, dat werd opgedragen aan de onlangs verongelukte Nick Lenaers.
Na de bluesrock van Consanguinity was de beurt aan De Marva’s (*), het nieuwste - Nederlandstalige (!) - project van Wimmeke Punk. Zij moesten te elfder ure Sons Of Lioth Wedding Band komen vervangen, omdat - dixit Wimmeke Punk - “de zanger liever op weekend ging, ofzo”. Jammer genoeg ging het optreden van De Marva’s door de slecht afgestelde p.a. compleet de mist in. En alsof dat nog niet genoeg was, stond het geluid ook nog eens snoeihard. Verhaal gaan halen bij de knoeiende knoppendraaiers draaide op niets uit. We moesten maar naar achter kruipen of beter nog: naar huis gaan. Naar het einde toe ging de volumeknop iets naar beneden, waardoor ‘Liesbeth Vannacht’ en ‘Dat Ben Ik’ toch nog een goede beurt kregen.
Afgesloten werd er met het no-nonsensegroepje Buckle Juice (**). Zij speelden onderhoudende covers van onder andere B-52’s (‘Love Shack’), Mink DeVille (‘Demasiado Corazon’), Weather Girls (‘It’s Raining Men’), Sister Sledge (‘We Are Family’), Bee Gees (‘Stayin’ Alive’) en Aretha Franklin (‘Think’). Iets té plastic, als u het mij vraagt. En ik gruwel nog steeds bij de herinnering aan die tenenkrommende toetsen. Maar wie ben ik? Al bij al slaagden zij er toch maar mooi in om die houten dansvloer gevuld te krijgen, en dat is al een verdienste op zich. Helemaal aan het eind mocht ook presentator Bart Van den Bossche nog even mee het podium op. Samen brachten ze o.a. ‘Ga Met Me Mee’ en het onvermijdelijke ‘De Heuveltjes Van Erica’.
Tussendoor won de zevenjarige Zinnia Verbeeck de talentenjacht op het Jeugdraadpodium. Voor haar interpretatie van Thors ‘Wij Gaan Naar Zee’ werd zij beloond met het exuberant hoge bedrag van 200 euro. Koen Van Laer, drummer bij het deelnemende The Pinpalls, zag het met lede ogen aan. Zij hadden immers moeten optreden zónder versterking.
MiNC, het Hooifeestencomité, de Herenthoutse jeugdraad en het gemeentebestuur kunnen terugblikken op geslaagde Parkfeesten, zeker wat de publieke opkomst betreft. Springkasteel en kleefmuur waren een hit bij de allerjongsten; het succes van Buckle Juice bewijst dan weer dat men voor dit soort evenementen moet gaan voor de grootste gemene deler. ’s Anderendaags verwoordde iemand van Eenheid het bij den bakker als volgt: “Die iejeste tweeje trokken oep niks, mor da leste was hiejel goe!” Ach ja, smaken verschillen nu eenmaal ...

Gezien & gehoord >>> Consanguinity, De Marva’s en Buckle Juice, Parkfeesten in Herenthout, op zaterdag 30 augustus 2008

Opnieuw naar school

Voor ruim 1 miljoen kinderen en tienduizenden leerkrachten startte vandaag het nieuwe schooljaar. En in Herenthout was dat niet anders. Zoals altijd zorgden de scholen voor iets extra’s op de eerste schooldag. Zo hielp voormalig wereldkampioen veldrijden Erwin Vervecken de kinderen van Klim-op ’s morgens de Albertstraat oversteken. De leerkrachten van ’t Klavertje in de Vonckstraat trakteerden hun leerlingen dan weer op toast en kaas.
Erwin Vervecken was al om half acht op post. Eénmaal binnen toonde Vervecken zijn kunstjes op een behendigheidsparcours op de speelplaats. Daarna was het de beurt aan de kinderen. Tot slot kregen de leerlingen van de derde en vierde graad een fietsbel van de wereldkampioen. De actie kaderde in een sensibiliseringsactie van verzekeraar Fidea, de sponsor van Vervecken.
Het ontbijttraktaat waarmee de kinderen van ’t Klavertje werden verrast, was versierd met de Franse vlag en moest de aandacht vestigen op Pistache, de methode die men in de school gebruikt om de kinderen op een aangename manier Frans aan te leren. Vroeg beginnen met taalinitiatie staat immers garant voor een betere uitspraak, niet alleen voor de taal die aangebracht wordt, maar ook voor andere vreemde talen. Bovendien investeert men meer tijd in het leren van een taal als men al jong begint, en ook dat zorgt voor een beter resultaat.
Het pakket dat men in ’t Klavertje gebruikt, zit boordevol leuk en inspirerend materiaal voor taalsensibilisering en -initiatie Frans. De kleuters leggen zo spelenderwijs een klank- en woordregister aan. Ook de leerlingen van het eerste, tweede en derde leerjaar gebruiken Pistache. “Bovendien krijgen de leerlingen van het vierde leerjaar één uurtje echt Frans. En er is ook de proeftuin Frans voor vijf en zes in samenwerking met de middenschool van Herentals”, aldus directrice Marina Staes.

Meer info vind je in de infomap van Uitgeverij Die Keure, die je hier kan downloaden.